NOVE TEORIJE O PORIJEKLU: Moguće da je koronavirus “umakao” iz laboratorije u Wuhanu

U izvještaju o porijeklu Covid-19, koji je pripremila jedna nacionalna američka laboratorija, navodi se da je moguće da je virus "umakao" iz laboratorije u kineskom Wuhanu i da tu hipotezu treba dodatno istražiti, prenio je Wall Street Journal.

0

Studiju je pripremila Nacionalna laboratorija Lawrence Livermore u Kaliforniji i dostavljena je State departmentu u okviru istrage o porijeklu pandemije u završnim mjesecima mandata administracije predsjednika Donalda Trumpa, piše list.

Procjena je zasnovana na analizi genoma virusa koji izaziva oboljenje Covid-19, dodaje se u tekstu. Laboratorija je odbila da komentariše ove navode za list.

Predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da je naredio svojim saradnicima da pronađu odgovore na pitanja o porijeklu virusa korona.

Američke obavještajne službe razmatraju dva vjerovatna scenarija – da je virus nesretnim slučajem umakao iz laboratorije ili su ljudi bili u kontaktu sa zaraženom životinjom, ali nema konačnog zaključka, rekao je Biden.

Sjedinjene Američke Države su optužile Kinu da nije transparentna kada je riječ o porijeklu virusa, ali Peking demantuje te optužbe.

Mike Ryan, visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije, izjavio je jučer da ovo tijelo ne može primorati Kinu da dostavi više podataka o porijeklu Covid-19, ali je dodao da će predložiti obavljanje studija “na višem nivou” da bi se shvatilo odakle je virus stigao.

Reklama