Novi detalji teške nesreće u Hrvatskoj: Broj poginulih porastao na 12, putovali u Međugorje

U teškoj saobraćajnij nesreći koja se u subotu ujutro dogodila na autocesti A4 Zagreb-Goričan poginulo je najmanje 12 ljudi, a ozlijeđeno je više desetaka osoba.

0

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da je u bolnici preminula još jedna osoba te da je sada broj umrlih u nesreći 12.

“Autobus je išao iz mjesta u blizini Varšave, prema nekim informacijama radi se o grupi koja je planirala ići na hodočašće u Međugorje”, rekao je Božinović.

Prema informacijama poljkih medija, u autobusu su među putnicima bila i 3 svećenika te 6 časnih sestara.

18 unesrećenih je prebačeno u zagrebačke bolnice, po šest u KBC Zagreb, KB Dubrava i Traumatološku kliniku u Draškovićevoj ulici.

Prema informacijama iz KBC-a Zagreb, dovezeno im je 6 pacijenata, od kojih je, nažalost, jedan umro nakon pokušaja reanimacije. Jedan pacijent ima teški prijelom potkoljenice i trenutno se nalazi na operaciji.

image
image

Tinejdžerica je dovezena s nagnječenjem pluća, a CT je pokazao da ima i nagnječenje jetre kao i ozlijeđenu slezenu pa će i ona morati na operaciju. Ostalih troje pacijenata imaju prijelome, međutim oni ne zahtijevaju operativne zahvate.

U KBC-u Zagreb zbog nesreće su otvorene dvije operacijske sale i pozvani su traumatolog i vaskularni kirurg.

“Bili smo već ujutro spremni. Šestero teško ozlijeđenih je dovezeno iz prometne nama u KBC Zagreb. Jedan je došao upitno životno ugrožen te je reanimacija išla tijekom transporta. Ostali su svi teško ozlijeđeni, višestruke ozlijede što lokomotornog sustava što interabdominalnog, tako da smo već u sali s nekima od njih. Ali smo otvorili dvije operacijske sale tako da se nadamo da će do popodneva svi biti operirani. Mislim da nisu životno ugroženi ovi koji su sada na operacijama, ali smo otvorili još dodatne kapacitete u slučaju da druge ustanove budu trebale neke subspecijalističke usluge”, rekao je prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. med.

“Najčešće su ruptura jetre, slezene, abdominalna krvarenja… Oni su sada na operaciji. Nama je to život, mi to radimo neću reći svaki dan, ali takve operacije nisu ništa ekstremno zahtijevne tako da očekujemo da će rezultati i ishodi biti dobri”, zaključuje.

U KB Dubrava također je dovezeno 6 pacijenata, svi su teško ozlijeđeni, riječ je o dva muškarca i četiri žene. Jedna gospođa ima jako teške ozljede, mora na operaciju, ima prijelom zdjelice, natkoljenice i slomljena rebra tako da je smještena u jedinici intenzivnog liječenja. Jedan gospodin ima pomak kuka i prijelom nadlaktice, jedan je dobio udarac u glavu i puno posjekotina po tijelu te je na promatranju.

image

Podsjetimo, autobus poljskih registarskih oznaka sletio je s ceste na potezu od Brezničkog Huma do Komina, u smjeru Zagreba, oko 5:30 sati.

Jutarnji doznaje da će zbog nesreće u Hrvatsku tokom dana doći poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski.

Reklama