Novi tender za pasoše, IDDEEA ignoriše primjedbe Kancelarije za žalbe

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) je, nakon što im je prethodna nabavka poništena, raspisala novi tender za nabavku pasoša, ali se prilikom njegovog pisanja nisu puno osvrtali na rješenje Kancelarije za žalbe BiH (KRŽ), te su ponovili baš one stavke za koje je KRŽ utvrdio da grubo krše Zakon.

0

Naime, Kancelarija za žalbe BiH poništila je prethodni tender IDDEEA-e nakon što su utvrdili da je Agencija prilikom raspisivanja nabavke pogodovala firmi „Milbauer“ iz Banjaluke, te su se tom prilikom posebno osvrnuli na stavku gdje je IDDEEA navela da će štamparske boje, koje će biti korištene za izradu obrazaca pasoških knjižica, biti posebno proizvedne za BiH, naglasivši da je ovim Agencija grubo prekršila Zakon o javnim nabavkama, te čak i potvrdila da zna porijeklo i tehnologiju proizvodnje pasoša.

IDDEEA pomenutu stavku nije ispravila, naprotiv, ponovo ističu da će štamparske boje za izradu obrazaca pasoških knjižici biti proizvedne za BiH, te da ih neće biti u slobodnoj prodaji. 

Agencija nije odustala ni od osporavane stavke da ispis fotografije nosioca pasoša mora biti personalizovan inkjet tehonologijom u jednom od slojeva tanke polikarbonatne strane sa podacima, osim što ovaj put naglašavaju da IDDEEA posjeduje inkjet tehnologiju, te da je ponuđač dužan da izvrši podešavanja i testiranja te tehnologije. 

KRŽ je prošli put osporio ovu stavku utvrdivši da Pravilnik ne predviđa da slika nosioca dokumenta mora biti personalizovana na taj način, te da se ovom stavkom pogodovalo „Milbaueru“ jer, kako je utvrđeno u rješenju to je jedina firma na svijetu koja posjeduje inkjet tehnologiju.

Ipak, IDDEEA je promijenila cijenu za nabavku pasoša, te umjesto prijašnjih 37,6 miliona maraka za 1,6 miliona pasoša sada za isti broj pasoških knjižica nude 34,4 miliona KM. 

Takođe kao garanciju za ozbiljnost ponude zahtijevaju uplatu 440.000 KM.

Ono što je najveća bojazan, kada je u pitanju nabavka pasoša jeste da bi se mogao ponoviti scenario iz 2017. godine kada građani BiH nisu mogli izvaditi nove, niti zamjeniti stare pasoše jer je IDDEEA potrošila skoro cijelu godinu nabavljajući pasoške knjižice i to upravo zbog žalbi i poništavanja procesa nabavki.

Reklama