Novo rusko oružje: “Radioaktivni cunamiji” mogu potopiti priobalne gradove

Radioaktivni cunamiji" bi mogli postati novo oružje za masovno uništenje.

0

“Rusija gradi svoje vojno prisustvo na Artkiku gdje testira novo oružje na lokaciji koja se pojavila iz leda zbog posljedica klimatskih promjena. Cilj Rusije je da zaštiti svoju sjevernu obalu i otvori ključnu rutu za brodove iz Azije prema Evropi. Jedno od oružja koje Rusi testiraju, a koje bi mogli upotrijebiti za napad na priobalne gradove, jesu “radioaktivni cunamiji.

Eksperti za oružje i zapadni zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog specifičnog “super oružja”, a to je ruski Poseidon 2M39 torpedo. Ovo oružje se veoma brzo razvija pod nadzorom ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je u februaru zatražio informacije o “ključnoj fazi” testiranja torpeda od ruskog ministra odbrane. Novi testovi su planirani za ovu godinu.

Ovaj torpedo predstavlja oružje koje neprimijećeno može proći obalnu odbranu, uključujući onu koju ima Amerika. Ruski zvaničnici tvrda da torpedo može nositi bojevu glavu od nekoliko megatona, a time se mogu kreirati radioaktivni valovi koji mogu potopiti veliko područje obale. Efekti bi desetljećima bili smrtonosni za ljude. Stoga, suvišno je reći da se radi o opasnom oružju.

Oružje je itekako stvarno i sve je bliže završetku razvoja. Šef norveške obavještajne službe Nils Andreas Stensones smatra da je Poseidon dio nove vrste nuklearnog naoružanja, strateški sistem usmjeren na ciljeve koji ima utjecaj daleko od regije u kojoj se trenutno testira.

Kompaniaj Maxar je napravila satelitske snimke koji otkrivaju radove na ruskim vojnim bazama duž arktičke obale. Grade se i podzemna postrojenja u kojima će Poseidon biti smješten, kao i dodatno naoružanje. Rusi na istoj lokaciji imaju MiG31BM borbene avione, poboljšani radar i drugo.

Poseidon 2M39 je najavljen još 2015. godine, ali se nazivao “papirni tigar” jer su eksperti smatrali da ga Rusi koriste kao “faktor zastrašivanja”, no ispostavilo se da to baš i nije tako. Rusi definitivno testiraju nuklearni torpedo, ali i drugo novo naoružanje poput hipersoničnih projektila.

Reklama