Naslovnica Vijesti Svijet Obavljena velika razmjena zarobljenika, Moskva oslobodila borce iz Azovstala, Kijev predao Putinova...

Obavljena velika razmjena zarobljenika, Moskva oslobodila borce iz Azovstala, Kijev predao Putinova kuma

U sklopu razmjene zarobljenika sa Rusijom, Ukrajina je uspjela osloboditi 215 ukrajinskih branitelja, uključujući 10 stranaca.

0

Ukrajinski biznismen i proruski političar Viktor Medvedčuk, koji je kum Putinovoj kćerci, zajedno s 55 ruskih okupatora vraćen je u Rusiju.Informaciju o velikoj razmjeni zarobljenika javnosti su potvrdili ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski i šef predsjedničkog ureda Andri Jermak.

“Oslobodili smo 215 naših ljudi iz ruskog zarobljeništva, uključujući 124 oficira. Među borcima koji su oslobođeni nalazi se i 108 pripadnika Azova”, kazao je Jermak..

Oslobođeni su i komandanti odbrane Marijupolja, Denis Prokopenko, Serhi Volinski, Svjatoslav Palmar, Denis Šleha i Oleh Homenko, te se nalaze na sigurnom.

Jermak je kazao kako je oslobađanje rezultat direktnog privatnog dogovora između predsjednika Zelenskog i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Pet ukrajinskih komandanata se trenutno nalazi u Turskoj, a Erdogan im lično garantuje zaštitu i sigurnost.

Exit mobile version