Obilježen Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva

Kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. obilježen je 5. maj, Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva.

0

Delegacije sa svih nivoa vlasti položile su cvijeće i odali počast za 1.601 ubijeno dijete. Cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, delegacije Federacije BiH, Grada Sarajeva, općina sa područja KS i političkih stranaka.

U programu je učestvovalo i 1.200 učenika koji su izveli muzički program šaljući poruku “Samo da rata ne bude”, “Ostajte ovdje”…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da nema optužnica za ubijenu djecu Sarajeva.

– Ono što u ovom trenutku najviše boli i što posebno ukazujemo je to da je tek mali broj onih koji su naređivali ove gnusne zločine odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisanje, za grantiranje Sarajeva, za ubistva 1.601 djeteta. Oni koji su odgovorni broje se na stotine i hiljade i to je posao za Tužilaštvo BiH. Zna se ko su bili nalogodavci, ko su bili komandanti, komandiri, ko su bili snajperisti i svi moraju da odgovaraju koji su činili zločine – kazao je Džaferović. 

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH je kazala kako se sjećamo 1.601 ubijenog djeteta Sarajeva, prekinute mladosti i prekinute dječije igre.

“Došli smo ovdje da iskažemo svoje sjećanje, ali i poštovanje prema roditeljima, da se suosjećamo sa njihovom boli. Bol koju nose roditelji ubijene djece je nenadoknadiva”, kazala je Mahmutbegović.

Potpredsjednica FBiH je podsjetila i to da se danas u Ukrajini ponavljaju sudbine koje su se dešavale u Sarajevu.

-Danas je i prilika da uputimo poruku cijelom svijetu da ovo što se desilo u Sarajevu, ova ubijena mladost da se nigdje i nikad ne -sonove. Nažalost svjedoci smo Ukrajine, svjedoci smo da se ponovno u 21. stoljeću na drugom mjestu dešavaju ovakve sudbine kakva je bila u Sarajevu – poručila je Mahmutbegović.

Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 i otac ubijene Jasmine Hodžić govorio je na današnjem događaju.

– Supruga i ja nemamo više nikoga. Ali, kad dođem ovdje ili kad dođem bilo gdje, a pogotovo naše udruženje… Naše udruženje roditelja je jedna velika, fantastična porodica, gdje roditelji nađu sve ono što ne mogu nigdje drugo naći, i smiraj i razgovor i da se popije i kafa. A ovo danas ovdje, kad vidite ovoliki broj djece…, naše djece, sve su ovo moja djeca, sva djeca su moja djeca, zato sam ja opstao ove sve godine – rekao je Hodžić.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Reklama