Objavljeni prvi rezultati nelegalnog referenduma u Ukrajini

Prvi djelomični rezultati glasanja u četiri regiona koje Rusija kontroliše u Ukrajini pokazuju da ubjedljiva većina od preko 96 posto glasača podržava pridruživanje Rusiji, javila je agencija RIA Novosti.

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Glasanje je organizovano u periodu od pet dana u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR, LNR), te u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, koje zajedno čine oko 15 odsto ukrajinske teritorije.

RIA navodi da inicijalno brojanje pokazuje da se većina kreće od 96,97 odsto u Herosnskoj oblasti, na osnovu 14 odsto prebrojanih listića, do 98,19 odsto u Zaporoškoj oblasti, na osnovu 18 odsto prebrojanih glasova.

U DRN i LNR većina za pridruživanje Rusiji je na nivou od nešto manje od 98 posto, a prebrojano je 14 posto, odnosno 13 posto glasova.

Predsjedavajuća Vijeća Ruske Federacije Valentina Matvijenko, izjavila je da bi, u slučaju da rezultati referenduma budu pozitivni, ovo tijelo 4. oktobra moglo da razmotri pripajanje pomenutih oblasti Rusiji.

Zapad neće priznati rezultate referendum koji je proveden u nedemokratskoj proceduri na teritoriji druge države.

Ruska državna novinska agencija TASS objavila je “komentare posmatrača” na referendumima za o pripajanju Rusiji koji su održani u dijelovima okupiranih ukrajinskih regija: Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk.

TASS je prenio izjave, kako navode “nezavisnih” posmatrača iz Njemačke, Mozambika ali i neimenovanog posmatrača iz Bosne i Hercegovine

“Kritikovanje sa zapada postoji samo iz razloga zato što im se referendum ne sviđa iz političkih razloga”, kazao je ovaj posmatrač za TASS potpisan samo kao “posmatrač iz Republike Srpske (BiH)”.

U izvještaju se navodi da su referendumu prisustvovali i nezavisni posmatrači iz Francuske, Srbije, Bugarske i Centralnoafričke Republike.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img