ODGOVOR ŽURNALA MVP RUSKE FEDERACIJE: Vaše tvrdnje predstavljaju grubu klevetu

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije objavilo je saopštenje u kojem određene medije u Bosni i Hercegovini optužuju za “cinične manipulacije i prekršajne igre” u slučaju ukrajinske ikone koju je Milorad Dodik uručio ministru Sergeiu Lavrovu u Sarajevu.

0

– Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane špekulacije o sudbini ikone, koje bacaju sjenku na Rusiju – saopćeno je iz Ministarstva.

Tekst ovog saopštenja, bez redakcijskih intervencija, prenosimo sa zvanične stranice Ministarstva: 

Vraćanje ikone Svetog Nikolaja Čudotvorca u Bosnu i Hercegovinu 

Zapazili smo određeno medijsko uzbuđenje o pitanju vlasništva nad ikonom Svetog Nikojala Čudotvorca koju je Sergej Lavrov primio od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, tokom posjete gosp. Lavrova Sarajevo 14.-15.12.2020. godine.

Unatoč činjenici da je Ruska strana vratila ikonu putem diplomatskih kanala kako bi se pojasnilo njeno porijeklo, BiH mediji i mediji nekih drugih zemalja i dalje nastavljaju širiti nedokazane špekulacije o sudbini ikone, kojima se kleveta Rusija. Širenjem insinuacija zasnovanih samo na nagađanjima njihovih kreatora, masovni mediji vođeni planom manipulišu ovom pričom kako bi izravnali političke račune unutar Bosne i Hercegovine i diskreditovali našu zemlju u očima njihove publike. 

Nije dat niti jedan dokaz da je prethodni vlasnik nezakonitim putem došao u posjed ikone. Ipak, ova epizoda je postala predmet cinične manipulacije i prljave igre u medijskoj areni. Umjesto da pričekaju zvanične zaključke nadležnih agencija (slučaj je prosljeđen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine), beskrupulozni novinari kreiraju svoje lične priče i prodaju ih kao vjerodostojne informacije.

Nažalost, ponovno opažamo da su neki mediji, prateći najdraži zapadnjački hobi traženja uključenosti Kremlja u sve, spremni koristiti svaki, čak i onaj najneprikladniji, izgovor da raspire propagandu protiv Rusije.

Kao ilustracija ovog saopštenja Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije korišten je kolaž tekstova iz medija. S obzirom da se u tom kolažu jasno vidi screenshot našeg teksta, kao i logo Žurnala, pretpostavljamo da su autori saopštenja i našu redakciju svrstali u “beskrupulozne novinare” i tako nas optužili za širenje lažnih vijesti. Izuzev grubih kvalifikacija i uvreda u saopštenju nisu ponudili niti jedan relevantan dokaz za svoje navode. Zbog ove klevete uputili smo reagiranje Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu u kojem tražimo hitnu reakciju i izvinjenje. Objavljujemo ga u cjelosti. 

Poštovani,

obraćamo se ispred Udruženja “Centar za razvoj medija i analize” kao vlasnika domene žurnal.info (Magazin Žurnal www.zurnal.info ), u vezi saopštenja Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o “Vraćanju ikone svetog Nikole Čudotvorca u BiH”. 

Krajnje je neprihvatljivo i politički agresivno označavanje medija iz Bosne i Hercegovine, posebno magazina Žurnal, kao medija koji vodi “antirusku propagandu”, “prateći omiljeni hobi zapada”, kako se navodi u svom saopštenju. Ovakav način ophođenja prema medijima u Bosni i Hercegovini smatramo apsolutno neprihvatljivim! Tvrdnje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije da, između ostalih, i Magazin Žurnal objavljuje lažne vijesti su u potpunosti neosnovane, netačne i krajnje zlonamjerne. 

Autori saopštenja nisu se potrudili da obrazlože svoje tvrdnje, potkrijepe ih relevantnim dokazima i precizno navedu koje informacije iz naših tekstova, vezane za ukrajinsku ikonu, se mogu karakterisati kao “fake news”. Na taj način, iznesene tvrdnje izlaze iz diplomatskih okvira, predstavljaju grubu klevetu i napad na slobodu medija u Bosni i Hercegovini. Teško je povjerovati da iza njega stoji Ministarstvo sa tako ozbiljnim iskustvom u diplomaciji.

Ističemo da je Magazin Žurnal nezavisan i nestranački istraživački medij koji od svog osnivanja radi na doprinosu demokratizaciji i reintegraciji društva kroz objektivno i neovisno novinarsko istraživanje, te kao takav objavljuje isključivo tačne i provjerene informacije, a ne nagađanja i insinuacije. Naš profesionalni rad potvrđen je kroz veliki broj međunarodnih i domaćih nagrada za objektivno i tačno izvještavanje. Također, navode iz naših tekstova s punim uvažavanjem i povjerenjem prenose najveći svjetski mediji.

Redakcija Magazina Žurnal u potpunosti osporava navode iz saopštenja Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije. Saopštenje smo doživjeli kao ozbiljan pritisak na naše novinare i grub pokušaj narušavanja ugleda redakcije Žurnala. 

Također, zahtjevamo hitnu reakciju i izvinjenje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije. 

Iskreno se nadamo da ćete ovo reagiranje razmotriti krajnje ozbiljno i izvršiti sve potrebne radnje u cilju zaštite medija u Bosni i Hercegovini od daljih napada, kao i novinarske profesije u cjelini. 

Reklama