Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” obilježava 155. godišnjicu postojanja

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu obilježava 155. godišnjicu postojanja i rada. Posljednju godinu obilježila je pandemija koronavirusa tako da je to bila glavna tema o kojoj se danas govorilo.

0

Opća bolnica u Sarajevu je utemeljena daleke 1866. godine i od tada prošla je kroz mnoge historijske epohe – turska vremena, austrougarski period, vremena obje Jugoslavije, pa sve do današnje Bosne i Hrecegovine.

“Vihori ratova i vremena koji su iza nas, ostavili su mnogo ljudskih sudbina, dešavanja, tuga, radosti koje smo dijelili mi, ali i oni koji su bili prije nas na ovim prostorima. Ovo je mjesto gdje se susreću i radost i tuga i mi uposlenicima ove bolnice sa našim pacijentima i njihovim porodicama to dijelimo svaki dan”, kazao je doktor Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice u Sarajevu.

Kasnije se fokusirao na rad ove bolnice u posljednjih godinu koju je obilježila pandemija koronavirusa.

“Kada je počela pandemija, zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo je bio praktično zatvoren. Sjećate se smrti ljudi u automobilima ispred zdravstvenih ustanova i možda jedan podatak najbolje govori o tome što smo mi uradili u ovom periodu. Napravili smo poređenje aprila prošle i ove godine pa smo došli do informacije da je broj prijema u bolnicu 2020. godine bio 96, a sada u aprilu je bio 934. Broj pregleda prošle godine 5.309, a sada smo uradili sve zajedno 27.773. Broj poroda je bio tri, a sada se povećao na 107. Bolnica je u tom periodu imala 4,55 posto pacijenata, a ove godine je taj procenat bio 62,55 posto. Svi su kapaciteti znatno uvećani pojavom pandemije”, dodao je Gavrankapetanović.

U tom periodu je Opća bolnica radila 24 sata kako je i po zakonu predviđeno te je od tada, zaključno sa današnjim danom, pruženo 1.119.000 zdravstvenih usluga.

“Urgentni center je u ovom periodu prošao 25.201 građanin Sarajeva, uradili smo 6.396 operacija i u bolnicu smo primili 9.281 bolesnika. Možda je ovaj naš Covid dio trenutno i najzanimljiviji jer je u njemu najviše dešavanja bilo u proteklim mjesecima. Tako su 8.693 pacijenta iz Domova zdravlja i Hitne pomoći upućena namav u trijažni dio i opservaciju, to pokazuje šta su uposlenici ove bolnice uradili. Zadržali smo na ležanju 1.561 pacijenta”, rekao je Gavrankapetanović.

Zahvalio se i uposlenicima Opće bolnice.

“Opća bolnica danas bilježi 155 godina svoga postojanja. Više od stoljeća i po, bolnica liječi svoje bolesne, generacije uposlenika i bolesnika se smjenjuju zajedno tugujući i radujući se. Vihori ratova nesreća bolesti prolazili su ovim prostorima, a bolnica je stajala ponosno i pružala uvijek nadu onima koji su bolesni koji pate i kojima je teško. Na današnji dan izražavam zahvalnost svakom uposleniku bolnice Sarajevo, a građanima Grada Sarajeva i BiH obećavamo da ćemo uvijek postojano, stručno i predano poštujuci našeg učitelja Hipokrata. U to ime danas se sjećamo svih uposlenika koji su predano radili 155 godina na ovom mjestu životima svojim, svjedočeći pripadnost najsvetijem zanimanju”, poručio je Gavrankapetanović.

Konferenciji za medije je prisustvovao i ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je kazao da Sarajevo ima sreću što ima dvije bolnice što nije čest slučaj.

“Ukoliko gledamo iz političkog ugla, ovo se pokazalo spasonosno rješenje i tokom agresije i tokom pandemije. Prije rata, Opća je bila poznata kao Vojna bolnica i veliki ugled je imala koji je zadržala”, naveo je Vranić.

Zahvalio se doktorima, medicinskim radnicima koji su omogućili da se Sarajevo izbori s tri vala pandemije.

“Ovo se odnosi na obje bolnice, privatne klinike, domove zdravlja. Želim se prisjetiti i radnika koji su izgubili živote tokom ove pandemije. Naši misli su uz vas. U BiH je previše politika umiješala prste u zdravstvo i to se mora mijenjati, zdravstvenim ustanovama trebaju upravljati najbolji menadžeri, a ne osobe sumnjivih obrazovnih kvaliteta koje imaju dobre, jake i bliske veze u politici. Kada se politika u tolikoj mjeri bavi vama, da vam onemogućava normalan rad, dobijete želju da se promijenite i to možete tako da se počnete baviti politikom, što je i mene natjeralo da se počnem baviti politikom”, zaključio je Vranić.

Reklama