Organi preminule djevojčice idu u Austriju i Mađarsku

Intenzivistički tim Klaićeve bolnice predvođen ravnateljem Goranom Roićem poručio je da je učinjeno sve da se spasi život teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice koja je jučer podlegla ozljedama.

0

Kako javlja HRT, Roić je jutros potvrdio da je formalno-pravna procedura za donaciju organa uspješno provedena. Za HRT je rekao da, s obzirom na to da je Hrvatska članica Eurotransplanta, organi idu u Austriju i Mađarsku.

“Eksplantacijski postupak je u toku. U sklopu međunarodne suradnje s Eurotransplantom prijavljen je darivatelj organa ET 178077 te su putem alokacijskog sustava Eurotransplanta organi dodijeljeni primateljima dječje dobi. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za HRT.

Ispred zagrebačke Klinike za dječje bolesti građani od sinoć pale svijeće, ostavljaju cvijeće i igračke za preminulu dvoipolgodišnju djevojčicu koja se od srijede borila za život. Podsjetimo, djevojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanijela teške ozljede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa djevojčice.

“Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnosti, gdje će biti sigurnija i sretnija nego ovdje”, poručio je Roić.

Uz Roića je u pratnji bio intenzivistički tim koji se, kazao je, danonoćno od primitka pacijentica brinuo i skrbio o njoj.

“No, nažalost, priroda ozljeda bila je preteška i, unatoč mjerama, nije se moglo više učiniti”, dodao je.

Istaknuo je da je prije same eksplantacije organa bilo potrebno provesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, jučer uspješno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatora za transplantacijski program, s Eurotransplantom, čija je Hrvatska članica, i bolničkim koordinatorima.

Reklama