Osuđena Amerikanka koja je uhapšena u Beogradu, oprala 14 miliona dolara

Američki okružni sudija James Moody osudio je Mary Kathryn Marr (42) iz ​​Miamija na 14 godina zatvora zbog pranja novca. Ona je optužena za pranje više od 14 miliona američkih dolara.

0

Atraktivna Amerikanka uhapšena je u Beogradu 2018. godine.

Sud je takođe donio novčanu kaznu u iznosu od 1,5 miliona dolara, a pored toga je Mar naloženo da isplati žrtvama iznos od 14.511.754,05 dolara.

Vođa lanca prevare

Amerikanka se tereti da je bila vođa velikog lanca za prevare i pranje novca. Radili su na području SAD, ali i šire. Marr je, kako se navodi u presudi, sklapala ugovore s raznim međunarodnim međunarodnim partnerima za pranje novca koji su ona i njeni saradnici stekli od stranih žrtva prodajom “bezvrijednih ulaganja”. Koristili su prevaru masovnog marketinga gdje su klijenti vjerovali da ulažu značajnu količinu novca u berze ili firme. Sve investicije su bile lažne i žrtve nisu dobile ništa. Većina žrtava nalazila se u Australiji, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama Azije, piše Tampa Dispatch.

Marr i njen saučesnik, Michel Marc Chateau, koji je optužen u istom slučaju, upravljali su mrežom bankovnih računa u Sjedinjenim Državama koji su otvoreni na imena lažnih kompanija u koje su agenti “kotlarnice” nalagali žrtvama da pošalju svoj novac. U nekim slučajevima, Marr je, koristeći lažne identitete, sama razgovarala sa žrtvama kako bi uvjerila žrtve da pošalju dodatna sredstva na osnovu lažnih predstavljanja i taktike visokog pritiska. Sredstva žrtava su zatim oprana preko više bankovnih računa i poslana u inostranstvo. Marr i Chateau su regrutirali različite pojedince da otvore i vode bankovne račune na Floridi i drugim državama.

Transakcije do 20 miliona dolara

Marr je primala određeni postotak bankovnog transfera svake žrtve koji je poslan na bankovne račune u Sjedinjenim Državama. Nakon što se sredstva žrtava operu preko Marrove mreže bankovnih računa u Sjedinjenim Državama, Marr je organizovala da se većina sredstava vrati nazad u “kotlarnice” i njihovim zaposlenicima u inostranstvu.

Ukupno, Marr i njeni saučesnici nezakonito su pribavili približno 14,5 miliona dolara od žrtava kroz različite šeme prevare između 2015. i 2018. godine. Uključujući sredstva koja su potekla sa drugih računa, pretpostavlja se da su izvršene transkacije veće od 20 miliona dolara.

Marr je uhapšena u Beogradu 1. novembra 2018. godine po Interpolovoj potjernici. Izručena je u aprilu 2019. godine.

Reklama