Otkrivena neobična pčela: S jedne strane je ženka, s druge mužjak

U Ekvadoru je registriran prvi slučaj androgene pčele, koja je ima morfološke karakteristike oba spola. Pripada vrsti Eulaema meriana, vrsti pčele orhideje porijeklom iz Centralne i Južne Amerike, objavila je TVE.

0

Pčela, polu ženka-polu mužjak, pronađena je u sektoru provincije Los Rios, u tropskoj regiji jugoistočnog Ekvadora, priopćio je državni nacionalni institut za bioraznolikost (Inabio) zajedno s istraživačima iz Instituta u Brazilu. Kako navodi Inabio, insekt s lijeve strane ima crte mužjaka, a s desne strane ženke.

Dok desna strana glave ima “veliku, čvrstu vilicu, ukrašenu nizom zuba”, karakteristike koje se obično nalaze kod ženki, lijeva strana pokazuje veliki kontrast. Lijeva polovica insekta imala je crte mužjaka.

Je li riječ o nečem jedinstvenom ili samo jako rijetkom, dokazat će kasnija istraživanja. Moguće je kako je riječ o mutaciji koja pogađa jednu od hiljadu pčela, no možda je riječ o nečemu daleko češćem. Jedinka koju su proučavali bila je savršeno zdrava i funkcionalna.

Reklama