Ovo je lista najprodavanijih automobila prošlog mjeseca u Evropi

Kompanija "JATO Dynamics" ima mnoge djelatnosti, a jedna od njih je i prikupljanje podataka o prodaji automobila na evropskom tržištu. Rezultati za juni nisu dobri, jer je prodaja, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, opala za čak 24 posto.

0
33

Najprodavaniji automobil na evropskom tržištu drugi mjesec zaredom je Renault Clio sa 37.119 registriranih vozila, prenosi „Slobodna Bosna“.

Obično je prvo mjesto rezervirano za Volkswagen Golf, ali njemački kompakt je na drugom mjestu (24.474). Bilo je problema sa softverom na ovom automobilu, a proizvodnja se, očigledno, još nije zahuktala. Treći je Renault Captur (22.827) kao najprodavaniji SUV, a na četvrtom mjestu je Dacia Sandero (20.699)

Slijede Toyota Yaris, Peugeot 208, Ford Focus, Dacia Duster, Peugeot 2008 te Opel/Vauxhall Corsa, koja zaključuje prvih deset.

Treba spomenuti i izvrsne prodajne rezultate električnog Renault Zoeija (10.225), koji je u utrci za najprodavaniji električni model vodi ispred Tesle Modela 3, Volkswagen e-Golfa, Peugeota 208, Hyundai Kone. Najprodavaniji plug-in hibrid je nova Ford Kuga, a na prva četiri mjesta po prodaji hibrida je Toyota (C-HR, Corolla, Yaris i RAV4).

Reklama

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime