OVO JE PORODICA KOJU JE UBILA KORONA ZA 13 DANA: I ljekari plakali kad je i Igor umro odmah poslije roditelja

Slobodan, Dušica i Igor Milojević iz Kruševca roditelji su i sin koji su za 13 dana umrli od kovida 19.

0

Kada je Igor, star 52 godine, preminuo 21. jula, porodicu i prijatelje to je dotuklo, a i ljekari covid bolnice u Kruševcu su plakali.

Iza Igora su ostala tri sina, najmlađi je još maloljetan – ima 15 godina. A iza svih njih ostala je kćerka i sestra, koja nema snage da priča, čiji život se za tili čas pretvorio u patnju, tri groba, ali koja želi da ljudi čuju ovu priču i shvate da korona ubija, da i mladi i mlađi treba da se vakcinišu, a svi čuvaju, jer nije gotovo. Ni izbliza.

O tragediji porodice Milojević svjedoči nam njihov prijatelj, koji je, kako kaže, tone suza prolio, naročito kada je Igor umro. Moli da mu ime ne objavljujemo.

Drama ove porodice počela je kada su se Slobodan (77) i Dušica (72), supružnici koji su živjeli sami, zarazili u junu. Niko sigurno ne zna kako je to bilo, da li ih je inficirao neko od mladih koji su kod njih dolazili, a imaju i pet unuka, da li je zbog toga što je Slobodan bio na nekom većem skupu ili nečeg trećeg.

Slobodan Milojevic

Čim je krenula temperatura, u covid ambulanti su dobili terapiju i kućnu izolaciju jer, kako veli prijatelj, nije bilo ništa dramatično. Igor ih je obilazio, donosio im hranu.

– I jednog jutra Slobodan je pao u kupatilu, a Igor je zato ostao da noći kod roditelja. Slobodan je imao nekih hroničnih bolesti, sjećam se da smo ga prije dvije-tri godine bukvalno vratili iz mrtvih. Dušica je bila prilično aktivna penzionerka, imala je problema sa zglobovima, koliko znam – priča za Kurir prijatelj i dodaje da su oboje na samom početku masovne imunizacije primili kinesku vakcinu kao prioritetni.

Igor se tada inficira, ali on nije bio vakcinisan. Imao je višak kilograma, ali, kako navodi prijatelj, nije imao nikakve bolesti. Inače, bio je bivši oficir i razveden.

Slobodan Milojevic

– Roditelje smještaju na poluintenzivnu njegu covid bolnice u Kruševcu, u krevet do kreveta. Oboje su bili stabilno, ali kod Slobodana 5. jula dolazi do dramatičnog pogoršanja oba plućna krila, prebacuju ga na intenzivnu i sutradan pada na respirator. Dušica je dobro, razmišljaju čak da je u četvrtak, 8. jula, puste kući, ali ispostavlja se da neki rezultati nisu baš stabilni i ostavljaju je u bolnici. Slobodan istog dana umire, pretpostavljaju da je uzrok tromb. Njoj nisu rekli da je ne bi uznemiravali – priča prijatelj.

Igor je sve vrijeme u kućnoj izolaciji.

– Čuli smo se svakodnevno, govorio je da je super, da mu ništa ne fali, ali da mu ne daju da ide na očevu sahranu jer je u izolaciji. U međuvremenu, Dušici se odjednom pogoršava stanje, prebacuju je u Niš, ali tamo umire 14. jula, šest dana poslije Slobodana. I Igor mora u bolnicu, i to u danu kada mu majka umire. Znao je da je ostao i bez majke – kaže prijatelj.

kovid bolnica, Kruševac, kovid pacijenti

Prva dva-tri dana Igor je, kako nastavlja, bio na kiseoniku, relativno stabilno.

– Međutim, pogoršavalo mu se stanje pomalo, povećavali su mu doze kiseonika. Čuo sam se po tri-četiri puta dnevno s nekoliko ljekara, zaista su bili maksimalno posvećeni. Žestoka bitka se vodila za njegov život, ali dospjeva na respirator i umire 21. jula, 13 dana poslije oca i sedam posle majke. Tog dana me je zvala jedna doktorka, plakala je. Očekivala je da će ga, kad dođe u smenu, zateći živog. Maltene svi u bolnici su ovo doživjeli i kao ličnu tragediju, treći iz porodice i još relativno mlad – priča prijatelj i dodaje da je sve troje imalo naglo širenje upale na oba plućna krila, te da ne znaju da li to možda ima veze s delta sojem.

– Apelujem na ljude da se vakcinišu i paze, da ne potcjenjuju virus. Ljekari non-stop pričaju da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali i da svi treba da se vakcinišu, a posebno mladi, jer tako čuvaju i sebe i one koji imaju slabiji imuni odgovor na cjepivo. Slobodan i Dušica jesu bili vakcinisani, ali i stari, a on posebno narušenog zdravlja. Zbog ovakvih pacijenata se i uvodi treća doza vakcine. Nažalost, Igor nije bio vakcinisan, a možda bi mu vakcina spasla život – navodi prijatelj porodice.

Reklama