Ovo sredstvo ubija koronu za 30 sekundi

Proizvod koji mnogi koriste za higijenu usta i zuba mogao bi da postane dio svakodnevice i onih koji to nisu radili do sada jer su laboratorijski testovi pokazali da može da ubije koronavirus za samo 30 sekundi.

0

Slijede klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je rastvor efikasan za smanjenje količine virusa i kod zaraženih ljudi i kako bi se koristio.

Prvi rezultati studije Sveučilišta Cardiff, javnog istraživačkog sveučilišta u Walesu,koja još nije dobila potvrdu iz znanstvenih krugova, pokazali su da rastvori za ispiranje usta sa najmanje 0,07 posto cetilpiridin-klorida mogu da se izbore sa koronavirusom, piše Indipendent.

Znanstvenici su sproveli testove u univerzitetskoj laboratoriji podražavajući uvjete u ždrijelu u nosnoj duplji.

Rad koji je nazvan „Virucidna efikasnost komponenti rastvora za ispiranje usta protiv SARS-CoV-2 in vitro“ treba da prouči struka i da svoj sud, što je dio procedure priznavanja ovakvih radova.

Sljedeći korak stručnjaka Univerziteta Cardiff je klinička provjera koliko je efikasan rastvor za ispiranje usta u smanjivanju količine virusa u pljuvački pacijenata zaraženih koronavirusom. Rezultati se očekuju početkom 2021. godine jer je ispitivanje u toku.

Reklama