Performansom “Show must go on” svečano otvoren 61. MESS

Sinoć je performansom „Show must go on“ otvoreno 61. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Prema konceptu Emira Fejzića, u performansu su učestvovali glumci Hana Zrno i Harun Ćehović, vokalna solistica Sara Vojičić, te bubnjar Teo Udović.

0

Publici su se obratili direktor Festivala Nihad Kreševljaković i kao specijalni gost, dr. Bakir Nakaš. Poslije ceremonije otvaranja odigrana je „Prva Čehovljeva predstava“, irske teatarske trupe Dead Centre, nakon čega je održan razgovor sa publikom.

– Imali smo priliku shvatiti i koliko nam nedostaje mogućnost odlaska u teatar, u kino, na izložbu. Shvatili smo ljepotu knjiga u koje smo bježali jer smo se tamo osjećali slobodnim. Umjetnost je uvijek bila prijatelj čovjeka. U svom tom užasu koji nas je snašao imali smo priliku vidjeti kako našoj planeti godi odmoriti se od nas i našeg nemara prema prirodi – istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, naglasivši da naša budućnost zavisi od nas samih i naše spremnosti da je učinimo boljom mijenjajući sebe i naš odnos prema drugima.

– Pozorište je tu da nam u tome pomogne“, poručio je Kreševljaković. Naglašavajući važnost publike za ovaj festival pozvao je sve da naprave zajedničku fotografiju, po uzoru na prvo izdanje MESS-a, dok je publika u sali mogla vidjeti fotografiju iz 1960.

Specijalni gost ovogodišnjeg festivala dr. Bakir Nakaš, veliki prijatelj i poštovalac MESS-a, čak je prije desetak godina dodijelio nagradu publike tadašnjim pobjednicima. Uz Festival je od najtežih dana i jedan je od onih koji znaju koliko je umjetnost važna i ljekovita za jedno društvo. Dr. Nakaš je oduševio publiku pojavivši se u zaštitnom odjelu i poslavši snažnu poruku.

– Poruka koju trebamo da prenesemo svima sa festivala je da mislimo na sebe i one oko sebe. Vakcinišite se! A kada se oslobodim ovoga što je večeras na meni, to će biti naznaka da je pandemija u BiH i svijetu prestala – poručio je Nakaš.

Reklama