Peti dječiji film festival u Zenici nudi 23 filma i osam premijera

Peti dječiji film festival u organizaciji Multiplex kina "Ekran“ Zenica, koji je jutros počeo i trajat će do 7. novembra, mališanima će u narednih deset dana ponuditi 23 svjetska filma i osam premijera te ukupno 80 projekcija.

Kako je na pres-konferenciji kazao direktor DFF-a Denis Samardžić, saradnju su ostvarili s osnovnim školama iz svih općina ZDK-a te nekoliko općina i škola iz Srednjobosanskog kantona, čiji će mališani organizovano dolaziti na projekcije koje su skoro potpuno rasprodane. Saradnju su ostvarili i s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Zenici, čiji su studenti volonteri.
 
-Trenutno smo jedini ovakav festival u BiH. Sličan Kid fest u regiji ima još samo u Beogradu - istakao je Samardžić, navodeći da su prije pet godina išli s namjerom da naprave prostor po mjeri djece. Festivalski program će, najavljuje, ove godine pratiti oko 10.000 djece.
 
Ove godine na festivalu ima više od 50 posto filmova iz zemalja Evropske unije, a među njima i, kako je kazao, najbolji porodični dječiji igrani film u zadnjih 20-ak godina, srbijanski "Zlobonje“, koji je pobijedio i na "TIFF“-u u Torontu.
 
Mališani će imati priliku pogledati i dokumentarce "Priča o jezeru“ i "Saga o šumi“ iz Finske, a Samardžić dodaje kako su za mališane izvan Zenice danas osigurali i posjetu Muzeju grada Zenica.
 
Festival, osim umjetničkog, ima i edukativni cilj za što su se pobrinuli i iz Instituta za zdravlje hrane Zenica, koji su za svu djecu pripremili radionice o pravilnom pranju zuba, zdravoj ishrani...

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.