Počelo obilježavanje godišnjice masakra u Ahmićima

Mirnom šetnjom "Marš istine i sjećanja" započelo je obilježavanje 26. godišnjice zločina nad 116 civila u Ahmićima kod Viteza.

Blizu 700 učesnika jutros je iz Starog Viteza krenulo na marš istine i sjećanja kako bi svjedočili i na ovaj način od zaborava sačuvali zločin od zaborava.

Šetnja je počela simbolično iz Starog Viteza, jer je ukop civila obavljen na Šehidskom mezarju u ovom mjestu, a ne na mezarju u Ahmićima, koje je bilo razoreno, a trasa prolazi kroz grad Vitez do Ahmića.

Pored trase nalazi se veliki broj policijskih službenika koji osiguravaju ovaj skup.

Ispred organizacionog odbora prisutnima se kod spomen-obilježja Cisterna obratio Advan Akeljić koji je kazao kako je cilj da ovaj pohod bude tradicija kako se nigdje ne bi dogodio zločin kao u Ahmićima.

Među okupljenima je i Eldin Dogan, 20-godišnjak koji se obratio u ime Mreže mladih iz Travnika.

"Došao sam da podržim naše Bošnjake u Vitezu i da odamo počast ubijenima u zločinu u Ahmićima. Ono što se desilo nikada ne treba da se zaboravi, a ni dogodi negdje drugo", kazao je Dogan.

Mirovni aktivista iz Tuzle Ramiz Berbić sa svojim kolegama iz Udruženja Koraci mira Odžak danas je došao u Ahmiće kako bi odao počast ubijenima.

"Učestvujemo na marševima od Srebrenice do Vukovara, a došli smo i u Ahmiće kako bismo pružili podršku ovim ljudima i odali počast nevino ubijenima. Mi moramo pamtiti, a svaki čovjek koji za sebe kaže da je civilizovan, dužan je ukazati na stradanje civila", kazao je Berbić.

Na spomen-obilježju Cisterna održan je historijski čas o stradanju na ovom mjestu gdje je eksplodirala cisterna puna eksploziva te je poginulo šest osoba.

Nakon pohoda, program obilježavanja godišnjice stradanja u Ahmićima nastavlja se komemoracijom u sali Medžlisa IZ Vitez, a potom će se nastaviti učenjem Ja'sina i dijelova iz Kur'ana na mezarju u Starom Vitezu.

Zatim će uslijediti centralna manifestacija na spomen-obilježju u Ahmićima, gdje će počast odati i cvijeće položiti predstavnici iz političkog i društvenog života.

 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.