Pogledajte kako Volvo provjerava otopornost svojih vozila

Volvo je želio da dokaže sigurnost svojih najnovijih vozila tako što ih je bacao sa 30 metara visine.

0

Trik su izveli kako bi simulirali sile koje izbijaju kao rezultat nesreća pri velikim brzinama koje se ne mogu napraviti u konvencionalnim laboratorijima za ispitivanje sudara.

Hitne službe pozvane su na lokaciju kako bi testirale svoje vještine i pomogle im da bolje razumiju kako sigurno ukloniti povrijeđene putnike iz sudarenih vozila.

Automobili koji su korišteni za test, uključivali su brojne SUV-ove, poput XC40 i XC90, te limuzine i karavane.

Švedska marka rekla je da osoblje hitne službe često koristi specijalizirani sigurnosni centar Volvo Cars da bi usavršilo svoje vještine spašavanja života, iako im je ovaj najnoviji trik omogućio pristup vozilima razbijenim daleko teže nego u laboratorijskim uslovima.

“Već duži niz godina usko sarađujemo sa švedskom spasilačkom službom”, kaže Håkan Gustafson, viši istražitelj iz tima za istraživanje saobraćajnih nesreća kompanije Volvo.

“To je zato što imamo isti cilj, imati sigurnije ceste za sve. Nadamo se da niko nikada neće morati doživjeti najteže nesreće, ali ne mogu se sve nesreće izbjeći. Stoga je vitalno da postoje metode koje pomažu u spašavanju života kada se dogode najteže nesreće. 

Svi nalazi testova pada su sakupljeni i bit će objavljeni u opsežnom izvještaju koji će biti dostupan spasiocima širom svijeta, omogućavajući im da se okoriste nalazima i dalje razvijaju svoje sposobnosti spašavanja života.

Emergency services were invited to attend the stunt and practice with their equipment to remove injured occupants in vehicles
Of the 10 models used in the tests, some were the brand's pricey SUVs, including this XC40 model
Volvo has in always tried to position itself at the forefront of vehicle safety. This latest test shows the extreme lengths the brand is willing to go to in order to be at the pinnacle of security
Reklama