Pojavili se prvi snimci jakog zemljotresa u Turskoj: Najmanje 46 povrijeđenih

Zemljotres magnitude 6,0 pogodio je u 4:08 po lokalnom vremenu (2:08 po našem vremenu) zapadnu Tursku u blizini grada Duzce, oko 210 kilometara istočno od najvećeg turskog grada Istanbula.

0
DUZCE, TURKIYE - NOVEMBER 23: An aerial view shows debris of settlement after a 5.9-magnitude earthquake jolted the western Turkish province of Duzce on November 23, 2022. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM,Image: 739541875, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Povrijeđeno je 46 osoba, prema podacima Ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD).

Ukupno 37 osoba je povrijeđeno u Duzceu, gdje je bio epicentar zemljotresa, dok su ostali povrijeđeni u Istanbulu, Sakaryji, Boluu i Zonguldaku, saopćio je AFAD.

Osjetio se i u Istanbulu i drugim provincijama, uključujući sjeverozapadni Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Bilecik, te zapadni Izmir i provincije Kutahya, kao i glavni grad Ankaru.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, koji je stigao u Duzce odmah nakon zemljotresa, rekao je da nema poginulih.

AFAD je saopćio da je zemljotres jačine 5,9 stepeni Richterove skale pogodio okrug Golyaka u ranim jutarnjim satima.

Zemljotres se dogodio na dubini od 6,81 kilometar.

Nakon snažnog zemljotresa zabilježena su ukupno 74 naknadna.

Guverner Duzcea Cevdet Atay rekao je da će škole biti zatvorene u srijedu zbog zemljotresa.

Vidljivo je i da je došlo do velike materijalne štete.

Snimci snažnog zemljotresa dijele se društvenim mrežama, a među njima je i ona na kojoj je ova nepogoda voditelja zatekla u programu uživo. Srećom, uspio je zadržati smirenost i ostati profesionalan.

Reklama