POLJSKA: Otvoren najdublji bazen na svijetu

Najdublji bazen na svijetu s padom od 45,5 metara, namijenjen roniocima, otvoren je ovaj vikend nedaleko od Varšave.

0

Nazvan je ‘Deepspot’ i prepun je imitacija podvodnih špilja i majanskih ruševina, a ima i manju olupinu namijenjenu istraživanju.

Bazen je ispunjen s 8000 kubika vode, što je za dvadeset puta više od volumena standardnog bazena dugog 25 metara.

Za razliku od običnih bazena namijenjenih plivanju, Deepspot u doba pandemije covida-19 može primati klijente jer je uvršten u kategoriju ronilačkog centra u kojemu se održavaju tečajevi ronjenja. 

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 000_8VM9E7.jpg

U planu je i izgradnja hotela iz čijih će se soba pružati pogled na unutrašnjost bazena i na ronioce. “Ovo je najdublji bazen na svijetu”, s ponosom je rekao direktor Deepspota, Michal Braszczynski (47) za AFP nakon svečanog otvorenja u subotu.

Prethodni rekord, evidentiran u Guinnessovoj knjizi rekorda držao je bazen Montegrotto Terme u Italiji, čiji je vertikalni pad iznosio 42 metra. 

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 052480-01-05-1024x576.jpg

No čini se da će poljski bazen uskoro pasti na drugo mjesto jer u Ujedinjenom Kraljevstvu iduće godine planiraju u rad pustiti bazen ‘Blue Abyss’ (Plavi ponor) koji će biti dubok 50 metara.

“Premda ovdje nema lijepih riba ni koraljnih grebena, ovo je uistinu dobro mjesto za trening i pripremu za zaron u pravo more ili ocean”, komentirao je Przemyslaw Kacprzak, 39-godišnji instruktor ronjenja.

Bazen će koristiti vatrogasci i vojska i u njemu će se testirati različita oprema.

Izgradnja Deepspota trajala je dvije godine, stajala je oko 8,9 miliona eura, a u nju je utrošeno oko 5000 m3 betona. 

Reklama