Naslovnica Blic TV Posvetio Oscara kćeri: Poginula je četiri dana prije početka snimanja

Posvetio Oscara kćeri: Poginula je četiri dana prije početka snimanja

Danski redotelj Thomas Vinterberg posvetio je Oscara za najbolji međunarodni film svojoj tragično preminuloj kćeri Idi koja je nastradala samo četiri dana prije početka snimanja filma.

0

19-godišnja Ida preminula je kad se vozač koji je u vožnji tipkao na mobitel zabio u automobil koji je vozila redateljeva supruga Helene Reingaard Neumann.

“Htjeli smo napraviti film koji slavi život, a četiri dana prije početka snimanja dogodilo se nemoguće”, započeo je svoj emotivni govor Vinterberg.

“Prometna nesreća odnijela je moju kćer. Netko je gledao u mobitel. Nedostaje nam i volimo je. A dva mjeseca prije početka snimanja i dva mjeseca prije nego što je poginula bila je u Africi… Poslala mi je pismo, pročitala je scenarij i bila je jako uzbuđena. Obožavala je ovaj film… Trebala je biti dio ovog”, rekao je reditelj. U jednom trenutku nije mogao sakriti suze.

“Na kraju smo snimili ovaj film kao posvetu njoj. Dakle, Ida, ovo je čudo koje se upravo dogodilo i ti si dio tog čuda. Možda si negdje vukla neke konce, ne znam, ali ovo je za tebe”, obratio se kćeri.

“Ako se netko usudi vjerovati da je ona sad nekako s nama, moći ćete je vidjeti kako plješće i veseli se s nama”, dodao je.

Redateljica Jasmila Žbanić, čiji je film “Quo vadis, Aida?” bio nominiran u istoj kategoriji, fotografirala se s danskim redateljem i čestitala mu na pobjedi.

Film “Another Round” prati priče četvorice srednjoškolskih profesora, Martina, Tommyja, Petera i Nikolaja, koji žele testirati teoriju kako poboljšati svoj privatni i profesionalni život održavajući konstantan nivo alkohola u krvi.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Exit mobile version