Naslovnica Nogomet Prebolio tumor, radio kao zidar, a sad je na pragu da zaigra...

Prebolio tumor, radio kao zidar, a sad je na pragu da zaigra za slavni engleski klub

Za prvi tim Newcastlea uskoro bi mogao zaigrati francuski fudbaler Florent Indalecio (23). Trenutno je član rezervne ekipe Newcastlea, a u završnici sezone mogao bi dobiti priliku u prvom timu Stevea Brucea.

0

Indalecio je u mladosti prebolio tumor koljena, a jedno vrijeme radio je građevinski radnik. Cijelo vrijeme Florent je maštao o velikoj nogometnoj karijeri na poziciji ofenzivnog veznog.

Na počecima karijere u francuskom Saint-Chamondu Indaleciju je dijagnosticiran tumor na koljenu. Morao je na operaciju nakon koje su mu doktori ugradili nekoliko vijaka kako bi se mogao lakše kretati. Rečeno mu je kako više nikad neće moći zaigrati nogomet.

“Naporno smo radio nakon operacije i svaki dan bio u teretani. Sedam dana sedmično. Cilj mi je bio vratiti kondiciju, a onda sam zaigrao za niželigaša Hauts Lyonnais i bio presretan što mogu opet igrati fudbal”, rekao je.

Od fudbala nije mogao zarađivati pa se odlučio prijaviti za posao u Australiji. U maju 2019. godine otišao je raditi na građevini.

“Slao sam im fotografije u radnoj odjeći i govorio kako imam iskustva, a zapravo nisam imao pojma. Tri dana kasnije nazvali su me i rekli da počinjem raditi u Sydneyju. Radio sam kao zidar i brzo se navikao na to.”

Zaigrao je tada za australski Fraser Park FC i nadao se da može postati profesionalac. Cijelo vrijeme bio je u kontaktu s francuskim nogometašem Allanom Saint-Maximinom koji je zvijezda Newcastlea. Njih se dvojica poznaju iz mlađih kategorija St. Etiennea.

“Rekao sam mu da sam sretan što živim u Sydneyju, ali da ne želim zauvijek biti zidar. On je poručio da će mi pokušati pronaći neki klub u Engleskoj u nižem rangu. Znao sam da igra za Newcastle i bio sam sretan zbog njega, ali o njegovu klubu nikad nismo pričali. Tada je stigla pandemija koronavirusa i sezona u Australiji je prekinuta. Jedini prihod bila mi je građevina. Allan se javio i rekao da dođem u Englesku i da će mi pomoći. Došao sam k njemu i bio u njegovoj kući. On je već pričao s ljudima o meni i odlučili su mi dati šansu, a ja to nisam ni znao. Bio sam dobar na probi i dao gol. Dobio sam jednogodišnji ugovor i sada uživam igrajući za rezervnu momčad. Dajem sve od sebe da ostanem ovdje, iako ima puno kiše”, kaže Francuz.

Exit mobile version