Predmet “Tower”: Mahmutović i Halilagić osuđeni na po četiri godine zatvora

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu "Tower", koja se odnosi na slučaj gradnje objekta Sarajevo Tower.

0

Prvooptuženi Sedin Halilagić i drugooptuženi Elvedin Mahmutović su proglašeni krivim i osuđeni na po četiri godine zatvora.

Halilagiću i Mahmutoviću je također izrečena sigurnosna mjera oduzimanja funkcije na izgradnji objekta, odnosno funkcije direktora i to četiri godine nakon pravosnažnosti presude. Od Halilagića je oduzet i novac, i to više od 30.600 eura te dva mobilna telefona. Obojica su optuženi za primanje dara. Osuđeni danas nisu prisustvovali izricanju presude. suđenima je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Podsjećamo, odbrana je u ovom predmetu sve vrijeme tvrdila da je slučaj montiran te da je riječ o vraćanju duga, a ne preuzimanju mita.

Prema navodima iz optužnice, Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine, kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove, pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao”, potvrđeno je u Tužilaštvu KS.

Dio prethodno označenog novca, u iznosu od oko 60 hiljada maraka, oštećeni je predao optuženima koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Oštećeni Elvedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, tvrdi da je od njega za angažovanje kao podizvođača radova na Sarajevo Toweru, tražena uplata 200 hiljada KM, a da je iznos od 60.000 trebalo da bude “prva rata”.

Zbog cijelog slučaja je bila i usporena gradnja objekta Sarajevo Tower, a kupci stanova su najviše ispaštali, kao i podizvođači koji nisu mogli završiti posao.

Elvedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, uzbunjivač u slučaju poznatom kao “Tower”, nezadovoljan je današnjom presudom Sedinu Halilagiću i Elvedinu Mahmutoviću. Kaže da je kazna od po četiri godine zatvora preblaga.Podsjetimo, prema navodima iz optužnice, Halilagić i Mahmutović terete se da su od kraja maja 2019. do 10. jula 2019. godine, kao odgovorne osobe firme Smart Invest, koja je bila angažirana na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower, od podizvođača radova više puta tražili novac u iznosu od 200.000 KM, kako bi mu priznali izvršene građevinske radove, pritom ga uslovljavajući prijetnjom aktivacije bankarske garancije date za ovaj posao”.

Dio prethodno označenog novca, u iznosu od oko 30 hiljada eura, Pinjić je predao optuženima, koji su prilikom preuzimanja i lišeni slobode. Kako ističe Pinjić, taj novac mu ni do danas nije vraćen jer je korišten kao dokaz u postupku.

“Ova kazna je preblaga, odnosno Krivični zakon je preblag za ovakve kriminalce i ovu vrstu kriminala. Četiri godine za uništenje firme, uništenje porodice, za više od od 2,5 miliona maraka štete koja je do sada nastala… je preblago”, kazao je Pinjić poslije presude.

Reklama