Predstavnički dom Kongresa: Sankcije za podrivanje stabilnosti BiH

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog Zakona o odrvraćanju destabilizirajućih akcija u BiH.

0

Zakon određuje sankcije stranim osobama koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine. Predstavnica u Kongresu SAD-a Ann Wagner, koja je ujedno i predložila ovaj zakon, izjavila je kako je tokom izrade ovog zakona sarađivala s bh. zajednicom koja živi u St. Louisu.

“Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner u ovom projektu i ja sam sarađivala s njima”, rekla je republikanska zastupnica Wagner.

Također, naglasila je kako građani Bosne i Hercegovine trpe zbog političara koji žele da podijele državu.

“Bosanci trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u Bosni, često uz punu podršku Rusije. Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata i poslati poruku da Sjedinjene Američke Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu. Nadam se da će Senat preduzeti hitne mjere kako bi se usvojila ova odluka i kako bismo kroz sankcije mogli pomoći Bosancima da spriječe opasnu političku krizu”, zaključila je Ann Wagner.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku Predstavničkog doma američkog Kongresa koji je usvojio prijedlog Zakona o odvraćanju destabilizirajućih akcija u BiH.U svom komentaru, Komšić je objasnio kako je ovo naročito važno s aspekta presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Posebno je važno to što se fokus daje na provođenje pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazburu, a ne na presudu Ljubić koja je implementirana, pa se zato i ne pominje, a što godinama tvrdimo”, rekao je Komšić.

Naglasio je kako se slično govorilo i tokom razgovora o izmjenama izbornog zakona.

“To isto govorili smo i tokom pregovora oko izmjena izbornog zakona, i ovakav zakon u konačnici najbolje pokazuje to da naša politika se dosljedno drži demokratskih standarda, ne gubeći strpljenje i vjeru u to da će to prepoznati naši prijatelji”, kazao je Komšić.

Reklama