Premijera drame "Gazi Husrev-beže ili: Bukagije" bit će održana u subotu u Narodnom pozorištu Sarajevo

Premijerno izvođenje predstave "Gazi Husrev-beže ili: Bukagije" bit će održana 27. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo, najavljeno je danas na konferenciji za medije. 

Dramu "Gazi Husrev-beže ili: Bukagije" režirala je  Tanja Miletić-Oručević, a tekst je napisao Džemaludin Latić, naš poznati pjesnik i dramski pisac.

"Radi se o prvoj ovosezonskoj premijeri i drago mi je što će ova drama  otvoriti dramsku sezonu u Narodnom pozorištu Sarajevo", kazao je Izudin Bajrović, direktor NPS. 

Više o drami je u obraćanju kazala Tanja Miletić - Oručević kazavši da prenijeti pravu poruku je bio izuzetno zahtjevan zadatak.

"Predstava je zahtjevna, tekst je opširan, na sceni je 15 glumaca. Drama ima snažnu poetsku komponentu i za nas je to bila posebna avantura. Bilo je jako uzbudljivo i interesantno radeći na drami, a tokom priprema je vladala pozitivna i kreativna atmosfera", kazala je Miletić - Oručević.

O tekstu drame govorio je pjesnik Džemaludin Latić koji je kazao da je tragediju napisao u znak zahvalnosti Gazi Husrev-begu, ličnosti koja je obilježila našu historiju.

Latić smatra i da je Gazi Husrev-beg nepravedno zanemarena ličnost u današnje vrijeme.

"Ja kao pjesnik želim da ovaj grad ima svoju kulturnu dramu. Ja sam to oduvijek želio i mislim da su Tanja Miletić-Oručević i njen glumački ansambl zajedno sa ljudima koji su radili na muzici i scenografiji to i stvorili. U februaru bismo u Istanbulu ovu dramu trebali odigrati pred publikom", kazao je Latić.

"Imao sam čast da tekst dobijem vrlo brzo nakon što je napisan. Vidio sam u njemu ogroman dramski potencijal. To je prekrasna književnosti i ponajbolje ispisani stihovi u bh. književnosti. Osim toga, ovdje leži i posebna odgovornost i veliki je teret da neko od historijskih ličnosti ne bude oštećen ili prikazan u lošem svjetlu. Džemaludin Latić je stao rame uz rame s našim najvećim piscima i mogu slobodno da kažem da je uspio u tome. Ima mnogo elemenata tragedije i u tom smislu je produkcijski jako zahtjevna izvedba. Radili smo na tome da Gazi Husrev-bega predstavimo na najbolji način", kazao je Hasan Džafić, dramaturg.

Aldin Omerović, glumac koji će glumiti Gazi Husrev-bega u kratkom obraćanju je kazao da mlada postava glumaca je spremna da ovakav teret predstave iznese na pravi način, te je pozvao na premijeru predstave u subotu 27. oktobra kao i prvu i drugu reprizu sedmog odnosno osmog novembra.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.