Pretres imovine Denisa Prcića: Sporna diploma Osmana Mehmedagića i reketiranje studenata

Po naredbi Suda BiH, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i MUP-a Tuzlanskog kantona obavljaju pretres imovine Denisa Prcića, osnivača i direktora Američkog univerziteta u Sarajevu.

0

Osim njega, na meti policijskih organa su i njegovi saradnici Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović, uposlenici Američkog fakulteta. Izdat je i nalog za njihovo hapšenje.

U toku je pretres Prcićevih stanova u Sarajevu, Tuzli, vikendici na Modracu kao i prostorija Američkog univerziteta u Tuzli te prostorija koje koriste u Sarajevu.

Saznajemo da je Prcić pod kontrolom policije MUP TK, a pronađen je na adresi u Tuzli, gdje također ima stan. Pod kontrolom policije su i Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović.

On je prije nekoliko minuta doveden u prostorije Američkog univerziteta u Tuzli, gdje traje pretres i ove visokoškolske ustanove.

Prcić je 10. juna ispitan u svojstvu osumnjičene osobe u prostorijama Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Inače, Prcića istražuju čak tri tužilaštva – Državno te tužilaštva KS i TK, a za njegov univerzitet veže se nekoliko slučajeva, pa i predmet sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Prcića je Tužilaštvu TK prijavila veća grupa studenata, od kojih je tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma, tačnije, oni su u prijavi naveli da ih je reketirao. Do sada je u ovom predmetu ispitano na desetine svjedoka, a sa svime je upoznata i Ambasada SAD u Sarajevu, čiji je državljanin.

Mehmedagić je priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e diplomu koju je dobio na Američkom univerzitetu, ali ju je proglasio tajnom. Međutim, istragom je utvrđeno da je njegovo ime naknadno dopisano na spisak studenata. Sumnjiči se da je omogućio sticanje diplome direktoru Obavještajno sigurnosne agencije BiH Mehmedagiću ne nezakonit način.

Kako je utvrđeno, Prcić je, uz pomoć saradnika, istrgnuo stranicu s upisom studenata (registar indeksa) i ubacio drugu, s dopisanim imenom Mehmedagića.

Nedavno je SIPA obavila i uviđaj na kameri ispred prostorija Federalne uprave policije FUP i OSA-e kako bi se vidjelo šta je osumnjičeni Prcić prošle sedmice radio u zgradi OSA-e.

U vrijeme dok su policajci obavljali svoj dio posla, Prcić se obratio medijskim ekipama, potvrdivši da je riječ o predmetu koji se vodi u vezi s izdavanjem diplome Mehmedagiću.

“Cilj je da se Mehmedagić pokuša skinuti sa direktorske funkcije. Oni (policija, op.a.) su došli kako bi izuzeli dokumentaciju, a radi se i na tome da se ja pritvorim, zatvorim, uhapsim. Sve je ovo spinovanje kako bih se ja diskriminirao, izvršivši pritisak da poništim Mehmedagićevu diplomu. Danas su izvršili pretres u mom stanu gdje nisu ništa našli, a omogućio sam im izuzimanje i dokumentacije iz prostorija univerziteta”, kazao je Prcić.

Reklama