Prijatelji i kolege oprostili se od glumice Sanje Burić

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu održana je komemoracija bh. glumici Sanji Burić, koja je preminula u 48. godini života.

0

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu održana je komemoracija bh. glumici Sanji Burić, koja je preminula u 48. godini života.

Pored porodice i prijatelja komemoraciji su prisustvovale njene kolege glumici, ali i akademska zajednica koju je predvodio rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Govorili su Jasna Žalica, Admir Glamočar, Srđan Vuletić, Ermin Bravo. 

– Ljudskost, dobrota, mirnoća, radost i smijeh je ono po čemu ćemo svi pamtititi našu Sanju koja je svojim postojanjem i radom najveće ljudske vrline utkala u svoju radnu sredinu. Nesebično je izlazila u susret svima kojima je to bilo potrebno. Školujući se u Sarajevu i Parizu, svojim znanjem i zalaganje, dala je ogroman doprinos razvoju bh. teatra i kao glumica i kao suradnik za scenski pokret – rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Dekan Akademije scenskih umjetnosti Srđan Vuletić naglasio je da je Akademija izgubila marljivu i predanu profesoricu, koja je predavala na predmetu Pokret.

– Studenti su znali da od tebe mogu dobiti iskren savjet, ali i iskrenu kritiku. Voljeli su te. Kao i sa studentima, i cijelu Akademiju kao instituciju si gurala naprijed, ukazujući na mogućnosti kako naša škola može da ide dalje, da bude bolja. Tvojim odlaskom Akademija je izgubila puno više nego što u ovom momentu možemo shvatiti i razumijeti. Ali prije svega, izgubili smo divnu osobu. Osobu na koju si se mogao osloniti. Divno ljudsko biće. Istinskog prijatelja – rekao je Vuletić.

Sanja Burić je od početka svog rada na Akademiji kroz nastavni proces najbliže sarađivala sa profesoricom Jasnom Žalicom.

– Koja je to lafica bila. Odana ljudima i ideji ljudskosti. Vrijedna i principijelna do bola. Jaka, dostojanstvena i dobra ko hljeb – istakla je Žalica na komemoraciji na kojoj su se rodbina, prijatelji i brojni studenti Akademije scenskih umjetnosti oprostili od Sanje Burić.

Burić će biti sahranjena se danas na groblju Vlakovo.

Sanja Burić rođena 10. marta 1973. godine u Sarajevu, gdje je završila srednje i osnovno obrazovanje kao i Akademiju scenskih umjetnosti. Nakon završenog studija glume na ASU Univerziteta u Sarajevu, magistrirala je na prestižnoj Međunarodnoj teatarskoj školi Jaques Lecoq u Parizu.

Bila je redovna profesorica na predmetu Pokret na ASU a od 2018 do 2020. godine i prorektorica za umjetnost na Univerzitetu u Sarajevu.

Ostvarila je brojne uloge u pozorišnim predstavama u BiH, regiji i Francuskoj, kao i niz uloga u tv serijalima i filmovima, među kojima su: “Crna hronika”, “Grbavica”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Viza za budućnost”, “Kod amidže Idriza”, “Na putu”, “Teško je biti fin”, “Ljeto u zlatnoj dolini”, “Pun mjesec”.

Reklama