Prioritet SDA su ministarstva finansija, odbrane, vanjskih poslova

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu da Stranka od pregovaračkog tima SDA traži da sve pregovore završi do 24. marta, kako bi naredna sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama, bila održana 25. marta.

Na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice Predsjedništva SDA Izetbegović je rekao da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom.

– SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene – naveo je Izetbegović, čije bi se riječi mogle tumačiti i kao odgovor Draganu Čoviću koji je jučer prilikom govora na istu temu poručio kako će HDZ-e i stranke okupljene oko njega, u raspodjeli vlasti zahtjevati ministarstva finansija, vanjskih poslova i pravde.

Izetbegović je danas dodao je da učešće u budućem sazivu Vlade FBiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera u Parlamentu FBiH, te da je osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade praksa preglasavanja.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.