Progovorio rođak djevojke čija je smrt izazvala bijes u Iranu: Doznao sam kroz kakav je pakao prošla u tom kombiju

Mahsa Amini, mlada žena čija je smrt u pritvoru potaknula masovne proteste diljem Irana, prije smrti je bila ‘zlostavljana i mučena‘, kazao je njezin rođak.

0

U ekskluzivnom intervjuu za Sky News, Erfan Mortezaei je ispričao što se dogodilo njegovoj rođakinji te rekao kako je taj događaj izazvao da se ‘čuje glas bijesnog iranskog naroda‘.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da iranski režim proglasi odgovornim za njezinu smrt.

Mortezaei je prvi član djevojčine obitelji koji je javno progovorio za zapadne medije otkako je Amini umrla u pritvoru u Teheranu 16. septembra.

U satima prije smrti, 22-godišnjakinju je zadržala moralna policija te zemlje jer joj hidžab nije bio dobro namješten i otkrivao je previše kose.

Negodovanje zbog njezine smrti pretvorilo se u najozbiljnije proteste u Iranu u proteklih nekoliko godina, a vlasti su ubile više prosvjednika u pokušaju da obuzdaju nemire.

Mahsin rođak Mortezaei je politički aktivist i jedan od boraca kurdskih pešmergi koji živi u Iraku nedaleko iranske granice.

Govoreći za medije iz kurdske regije Sulejmanije na sjeveru Iraka, kazao je da je Amini bila u kupovini u Teheranu sa svojim rođacima i bratom Ashkanom.

Kaže kako ih je zaustavila moralna policija: ‘Kad su vidjeli Mahsu, rekli su joj da joj hidžab nije dobro namješten.‘

‘Ashkan im je pokušao objasniti da nisu u svom rodnom gradu i da su u Teheranu stranci, što bi trebalo uzeti u obzir. Molili su policajce da ih ne privedu. U natezanju s policijom, Mahsa je poprskana suzavcem po licu i na silu ugurana u policijski kombi te odvedena u stanicu.‘

Mortezaei je dodao i kako mu je svjedok koji je također bio u kombiju ispričao što se kasnije dogodilo.

‘Tokom vožnje Ahsu su mučili i vrijeđali‘, kazao je.

Kad su došli u stanicu, Ahsa se požalila da ne vidi dobro i tad je počela gubiti svijest.

Hitnoj pomoći je, kazao je svjedok, trebalo više od 30 minuta da dođu, a u bolnicu je dovedena tek sat i pol nakon što joj je pozlilo.

‘Izvještaj iz bolnice Kasra u Teheranu kaže kao je djevojka već bila mrtva kad je stigla u bolnicu. Pretrpjela je potres mozga nakon snažnog udarca u glavu.‘

Mortezaei kaže kako je bilo pritisaka na njihovu obitelj da se pojave na iranskoj televiziji te pokušaja da se ušutkaju djevojčini roditelji i brat.

Mahsa Amini nije imala nikakve veze s politikom, unatoč tome što su takve tvrdnje iznijeli neki pro-vladini mediji.

Na pitanje o posljedicama Ahsine smrti, Mortezaei kaže: ‘Njezina je smrt bila iskra koja je zapalila proteste širom Irana i Kurdistana. Mahsa je sada postala glas bijesa iranskog naroda.‘

Kazao je i da djevojčina obitelj preko njega poziva međunarodnu zajednicu da im priskoče upomoć i pozovu na odgovornost režim kriv za njezinu smrt.

Iranska državna televizija je objavila da je u protestima ubijeno 26 prosvjednika, dok neki drugi izvori kažu da je ubijeno i više od 40 osoba.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi kaže kako se zemlja mora ‘odlučno obračunati s onima koji ugrožavaju mir‘, prenijeli su iranski mediji.

U uličnim protestima glavnu riječ vode žene koje se opiru strogim islamskim pravilima odijevanja te pale svoje hidžabe.

Neke su demonstrativno odrezale svoju kosu dok je bijesna gomila tražila svrgnuće vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija.

Mahsa Amini je bila Kurdkinja, a oni su manjina u Iranu te uglavnom žive na zapadu zemlje. No značajno je naglasiti da su se protesti proširili po svim dijelovima zemlje, uključujući i glavni grad Teheran.

Šef policije Husein Aštari objavio je posebno priopćenje u namjeri da zaustavi proteste.

‘Ugrožena je sigurnost ljudi. Svi oni uključeni u sabotaže i stvaranje nesigurnosti, a što potiču strane zemlje, bit će najstrože kažnjeni‘, kazao je.

Reklama