Protesti na Ilidži zbog ubistva mladića, građani poručuju: Migranti moraju ići iz BiH

Nakon zločina u sarajevskom naselju Otes u kojem je život izgubio 36-godišnji Jasmin Berović, građani su izašli na ulice.

0

Ogorčeni ovim događajem zahtijevaju hitne rakcije nadležnih – prije svega Ministarastva sigurnosti BiH, policije i ostalih državnih instituuicija u čijoj nadležnosti je migrantska kriza. 

Okupljeni građani kažu da je ovo posljednji alarm vlastima u BiH.

Na protestima na Ilidži stigli su i prijatelji ubijenog mladića u Otesu.

Jedan od njih je lio gorke suze i konstantno ponavaljao: “Nema više našeg Jaleta”.

S današnjih protesta

Dževad Poturak, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, od sinoć je na terenu i poziva sve nadležne da reaguju.

– Ja ne znam kome migranti trebaju i šta je, gospodine Cikotiću, (Selmo Cikotić, ministar sigirnosti BiH op. a.) tebi u ovome seksi ideja – kazao je, između ostalog, Poturak.

Na licu mjesta je i Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH, kao i novoizabrani načelnik općine Ilidža Nermin Muzur. 

Muzur navodi da traži hitnu sjednicu Komisije za sigurnost Skupštine KS, Vlade KS, Komisije za sigurnost na federalnom i državnom nivou te hitno donošenje konkretnih mjera i hitno sprovođenje istih. 

Ismir Jusko, ministar MUP-a KS, kaže da je još u vremenu kada je bio u Vijeću ministara te Vladi KS govorio da je samo pitanje vremena kada će doći do fatalnog ishoda za naše građane. 

– Na području Kantona Sarajevo, ali i Unsko-sanskog kantona, bavimo se samo posljedicama, nikako prevencijom. Uzalud su bila silna upozorenja da zaštitmo našu istočnu granicu. Odgovorno tvrdim da skoro ne postoji krivično djelo koje nisu počinili migranti. Prije tri mjeseca dao sam prijedlog da se migrantski kamp izmjesti van grada Sarajeva, jer bi se tako migranti držali pod kontrolom. Nisu svi migranti isti, ali je evidentno da su neki zloupotrijebili našu ruku gostoprimstva. Ovaj momak što je sinoć poginuo i drugi što je povrijeđen imali su samo jedan „grijeh“ – branili su svoju imovinu. Ako ovo nije alarm, ne znam šta još treba da bude. Jedna kanton se ne bavi vanjskom politikom. Svi koji sjede na državnom niovu trebaju riješiti ovaj problem – kaže Jusko.

 

Reklama