Prve tablete protiv Covida smanjuju rizik od smrti za 50 posto

Istraživanje farmaceutskih kompanija Merck i Ridgeback Biotherapeutics utvrdilo je da tablete protiv Covida-19 smanjuju rizik od hospitalizacije ili smrti od ove bolesti za 50 posto.

0

Ove tablete mogle bi postati prvi oralni lijek koji se bori protiv virusne infekcije Covid-19 ako ga odobri američka Agencija za hranu i lijekove nakon zahtjeva za hitnu upotrebu.

“U privremenoj analizi Molnupiravir je smanjio rizik od hospitalizacije ili smrti za približno 50 posto”, kazali su iz Mercka u saopćenju za javnost.

“Samo 7,3 posto pacijenata koji su primali Molnupiravir bilo je hospitalizirano ili je umrlo do 29. dana nakon primanja, u poređenju sa 14,1 posto pacijenata koji su primali placebo. Tokom 29. dana nije zabilježen smrtni ishod kod pacijenata koji su primali Molnupiravir, u odnosu na osam smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo”, saopćili su.

Iz Merck kompanije su kazali da će zatražiti odobrenje Agencije za hranu i lijekove za hitnu upotrebu lijeka “što je prije moguće”.

Molnupiravir nije vakcina. To je oralni antivirusni lijek, a stručnjaci su rekli da bi razvoj takvog lijeka mogao biti sljedeća šansa za suzbijanje Covida-19. Kratkoročni režim dnevnih tableta imao bi za cilj borbu protiv virusa rano nakon dijagnoze i sprečavanje razvoja simptoma nakon izlaganja.

Do sada je jedan antivirusni lijek odobren za liječenje Covida. Remdesivir se intravenozno daje bolesnim pacijentima u bolnici, ali za razliku od Molnupiravira nije namijenjen ranoj, širokoj upotrebi.

Reklama