Rusija ponovo u Savjetu Evrope

 Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope odobrila je rezoluciju kojom se Rusiji omogućava da učestvuje na junskom zasjedanju Skupštine.

Rezoluciju je podržalo 118 članova, 62 su bila protiv, dok je 10 bilo uzdržano, prenijela je agencija Tas s.

Zamjenik predsjednika državne Dume Petar Tolstoj je izjavio da su članice PS SE do kasno u noć razmatrali više od 200 amandmana koje su podnijeli delegati Ukrajine i Britanije sa ciljem, kako je rekao, da se odloži usvajanje rezolucije kojom se ruskoj delegaciji dozvoljava povratak u to tijelo i učešće na ljetnjem zasedanju.

"Sem izgubljenog vremena i napora njihovih evropskih kolega, ništa nisu postigli, pošto su ti amandmani odbačeni", rekao je Tolstoj, dodajući da Rusija danas podnosi prijavu kojom potvrđuje prava na učešće.

Prema njegovim rečima, odobrena je rezolucija koju je podnijela belgijska predstavnica Petra De Suter.

Tolstoj je naveo da je ona "pokazala mnogo strpljenja i metodično je objasnila svoj stav što se tiče svakog besmislenog amandmana ukrajinske delegacije".

Rezolucija je usvojena kasno sinoć, poslije devet sati diskusije.

"Pravo članova da glasaju, da govore i budu predstavljeni u skupštini i njenim organima ne mogu biti suspendovana niti poništena u kontekstu osporavanja ili revidiranja ovlašćenja", navodi se u tekstu dokumenta, prenosi Sputnjik.

Kako se naglašava, "osnovna prava ne mogu biti ni na koji način sankcionirana", ali ostaje mogućnost osporavanja ovlašćenja delegacije.

Ukrajinska, britanska, gruzijska delegacija su poslali 222 amandmana na rezoluciju, od kojih je samo jedan bio usvojen.

Pre pet godina, Rusiji je oduzet mandat u PS SE u vezi sa događajima u Ukrajini i pripajanju Krima Rusiji.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.