RUSIJA RAZVIJA ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE: Posejdon može izazvati najveći cunami u istoriji

Zastrašujuća je već i sama pomisao: nuklearni torpedo putuje uz morsko dno, provlači se ispod obalnih protiv raketnih sistema i detonira u blizini New Yorka, uz katastrofalne posljedice.

0

Podiže se ‘morski zid’, ruši sve što mu se nađe na putu i iza sebe ostavlja poplavljeno, radioaktivno stratište. Scenarij je to iz pakla, izašao iz ruske radionice predsjednika Vladimira Putina.

Kada je Putin prije nekoliko godina najavio nuklearni torpedo 2M39, svi su mislili da blefira, piše Daily Mail.

Američki zvaničnici i vojni stručnjaci odbacili su takvu mogućnost kao ‘fantaziju’ ruskog predsjednika.Sada se čini da je Rusija prilično odmakla u razvijanju ovog zastrašujućeg oružja koje bi moglo pokrenuti val radioaktivnih tsunamija te izbrisati s lica Zemlje cijele gradove i obalna područja koja bi desetinamagodina ostala nenaseljiva.

Poseidon 2M39 - undefined

Najmanje tri podmornice za transport gigantskih torpeda već se testiraju u području Arktika, gdje Putin osnažuje vojnu prisutnost. On želi da 2M39 bude gotov i spreman do ljeta 2022. te je, prema ruskim medijima, zatražio od ministra obrane da ga detaljno izvještava o testiranjima koja su započela u februaru.

Nuklearni torpedo prvi put spomenut je kao mogućnost 2015. kada je jedan ruski general fotogrfisan s planovima za razvoj tajnog superoružja tokom sastanka s Putinom. Tri godine kasnije, ruski predsjednik u bombastičnom govoru objavio je da Moskva razvija torpedo, te je demonstrirao njegovu aktivaciju na američkom teritoriju.

Tokom 2019. svjetski mediji raspisali su se da je Rusija izgradila podvodnu apokaliptičnu bombu i njome zaprijetila SAD-u. I dok svako nuklearno oružje može ubiti hiljade ljudi u treptaju oka i otrovati okolinu, novi ruski ‘izum sudnjeg dana’, nazvan Posejdon, maksimizira učinak ‘običnog’ nuklearnog oružja, pisao je Business Insider, dodajući da većina nuklearnog oružja može uništiti grad, ali ruski Posejdon mogao bi okončati čitav kontinent.

Čak niti na vrhuncu hladnog rata nitko nije ozbiljno shvaćao ideju o izgradnji takvog oružja, kazao je za Business Insider Malcolm Davis, viši analitičar Australskog instituta za stratešku politiku. On je Posejdon nazvao ‘oružjem trećeg poteza’, što znači da bi Rusija napala članicu NATO saveza, SAD bi odgovorio, a napadnuta Rusija tada bi aktivirala skrivenu nuklearnu bombu koja bi bacila otpad na cijelu američku obalu.

Poseidon 2M39 - undefined
Twitter: Poseidon 2M39

Davis smatra da bi Posejdon tako Rusiji dao ‘moć prisile’ kojom bi obeshrabrila NATO da odgovori na prvi ruski napad. U strahu da bi im obale desetljećima mogle biti ozračene podvodnim torpedom protiv kojeg nema obrane, SAD bi mogao ozbiljno razmisliti koliko je važno spasiti, na primjer, Estoniju iz ‘moskovskih kandži’.

Iako je teško pronaći dobar razlog za razaranje kakvo obećava Posejdon, Malcolm Davis upozorava kako ne treba pretpostavljati da Rusija i SAD imaju jednako mišljenje o nuklearnom ratu.

Ruska novinska agencija TASS sada piše da će Posjedon biti naoružan daleko manjom bojevom glavom, ‘samo’ 133 puta jačom od bombe koja je sravnila Hirošimu. Neki stručnjaci vjeruju da to ne bi bilo dovoljno za pokretanje tsunamija. Ipak, zabrinutost je na vrhuncu već i zato što bi se nuklearni napad mogao izvesti mimo obrambenih sistema. Američki izvori, koji ‘veoma pomno’ motre što se događa, upozoravaju da bi ruska kontrola nad Arktikom omogućila Moskvi širenje i na sjeverni Atlantik, što bi trebalo duboko zabrinuti Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prema dosadašnjim saznanjima, Rusija planira opremiti svoju Sjevernu flotu sa 30 torpeda Posejdon.


Reklama