Rusija u bivšoj Renaultovoj tvornici obnavlja proizvodnju Moskviča

Rusija je danas nakon dva desetljeća stanke ponovno pokrenula proizvodnju Moskviča, automobilskog brenda iz sovjetske ere, u bivšoj tvornici francuskog Renaulta, objavilo je rusko ministarstvo industrije i trgovine.

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Renault je u maju ruskoj državi prodao većinski udio u proizvođaču automobila Avtovazu, navodno za jedan rubalj, uz mogućnost otkupa u roku od šest godina.

Francuska kompanija prodala je i tvornicu koja se sada zove Moskovska tvornica automobila Moskvič, također za jedan rubalj, podsjeća Reuters. U toj bi se tvornici sada trebali proizvoditi Moskviči, automobilski brend iz doba Sovjetskog Saveza. 

“Prvi Moskviči sići će s proizvodne trake u decembru 2022.”, objavio je u priopćenju ruski proizvođač kamiona Kamaz, tehnološki partner tvornice.

Cilj je proizvesti 100.000 komada godišnje

Krajnji je cilj proizvoditi 100.000 Moskviča godišnje, uključujući i njihove električne verzije, znatno manje od prosjeka automobilske industrije čije tvornice proizvode od 200.000 do 300.000 automobila godišnje.

U ovoj godini trebalo bi ih biti proizvedeno 600. Moskvič bi se mogao vratiti u izmijenjenoj verziji jer će se za njegovu proizvodnju koristiti dizajn, inženjering i proizvodna platforma kineskog proizvođača automobila JAC, rekli su Reutersu neimenovani izvori.

Zapadne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu otežale su pristup dijelovima proizvedenima u inozemstvu, a mnogi inozemni proizvođači automobila otišli su iz zemlje. Kamaz i ruska vlada uspostavili su nove opskrbne lance, ali nisu otkrili pojedinosti.

Moskviča opisuju kao urbanog terenca

“U bliskoj budućnosti zadatak je uspostaviti procese montaže manjeg opsega, uz uključivanje lokalnih dobavljača do kraja 2023.”, rekao je u priopćenju ministar industrije i trgovine Denis Manturov.

Ministarstvo je priopćilo kako bi pokretanje proizvodnje u punom opsegu omogućilo otvaranje dodatnih 40-ak hiljada radnih mjesta.

Moskvič 3, kojeg opisuju kao urbanog terenca s benzinskim motorom i automatskim ili ručnim mjenjačem, počet će se prodavati u decembru, priopćilo je ministarstvo. Ponovno lansiranje Moskviča vjerovatno neće promijeniti sumorne izglede za rusku automobilsku industriju koja bi ove godine prvi put u modernoj povijesti Rusije mogla prodati manje od milion automobila, napominje Reuters.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img