Ruski sud osudio američku košarkašicu na devet godina zatvora

Ruski je sud u četvrtak osudio američku košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora zbog posjedovanja droge i krijumčarenja nakon što je ona sam priznala krivnju za unošenje kanabisa u spremnicima za električne cigarete u Rusiju.

0
US WNBA basketball superstar Brittney Griner arrives to a hearing at the Khimki Court, outside Moscow on July 27, 2022. - Griner, a two-time Olympic gold medallist and WNBA champion, was detained at Moscow airport in February on charges of carrying in her luggage vape cartridges with cannabis oil, which could carry a 10-year prison sentence. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) (Photo by KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images)

Sud je u svojoj odluci, kojom je proglašava krivom, naveo da je 31-godišnja Griner,  dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške lige (WNBA),  počinila krivično djelo “namjerno”, iako je ona u svom obraćanju sudu kazala da je to bila “iskrena greška”.

Brittney Griner je uhapšena u februaru na moskovskom aerodormu Šeremetjevo, nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što joj je u prtljazi pronađeno ulje kanabisa u spremnicima za vape.

Ruski tužitelj zatražio je devet i po godina zatvora. Maksimalna moguća kazna za ovo kazneno djelo je 10 godina zatvora. Tužitelj je također zatražio da se igračica osudi na plaćanje novčane kazne od milion rubalja (oko 16.000 eura po trenutnom tečaju).

Njezino se suđenje ubrzalo posljednjih dana dok dvije zemlje pregovaraju o razmjeni zatvorenika u kojoj bi igračica mogla sudjelovati, a Washington tvrdi da je nedavno dao “značajnu” ponudu Moskvi.

“Tražim da se Griner proglasi krivim i osudi na devet i po godina zatvora u koloniji (zatvoru) s klasičnim režimom”, rekao je tužitelj Nikolaj Vlasenko.U obraćanju sudu Griner se izvinula za svoju “pogrešku” i zamolila sudijuu završnim riječima blažu kaznu od one koju traži tužitelj.

“Nisam nikada nikoga htjela povrijediti”, rekla je Griner. “Nikada nisam namjeravala ugroziti rusko stanovništvo. Nikada nisam namjeravala prekršiti bilo kakve zakone ovdje. Napravila sam iskrenu pogrešku i nadam se da vaša presuda neće okončati moj život ovdje”, dodala je.

“Znam da svi stalno govore o političkom pijunu i politici, ali nadam se da je to daleko od ove sudnice. Želim još jednom reći da nisam imala namjeru prekršiti ruske zakone. Nisam imala namjeru. Nisam kovala zavjeru niti planirala počiniti ovaj zločin”.

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon presude ruskog suda koji je danas osudio američKu košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora, a on je rekao da je ovakva odluka neprihvatljiva.

“Državljanka Sjedinjenih Američkih Država Britnney Griner danas je osuđena i to je još jedan podsjetnik na ono što svijet zna. Rusija je nelegalno zatvorila Britnney, a ovo je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi, kako bi ona mogla biti sa svojim suprugom, voljenima, prijateljima i saigračima. Moja administracija će neumorno raditi i koristiti svaku priliku da dovede Brittney sigurno kući i to što je prije moguće”, naveo je Biden.

Reklama