SAD: Od koronavirusa u bolnici se liječila 196 dana

Amerikanka Deanna Hair se u bolnici liječila 196 dana od koronavirusa. Ova 67-godišnjakinja iz Michigana je poručila da joj je ovaj virus u potpunosti promijenio život.

0

Bila je među pacijentima koji su se najduže oporavljali od ovog virusa.

“To mi je potpuno promijenilo život. Cijeli proces od trenutka kada sam se zarazila, zatim smještena u bolnicu do priključivanja na respirator me je mnogo iscrpio”, prisjetila se.

Deanna i njen 71-godišnji suprug Ken su osjetili simptome u martu kada su se vratili sa putovanja iz Californije. Testiranje iz 31. marta je pokazalo da su zaraženi koronavirusom. Ken je imao blage simptome, dok je ona imala temperaturu, kašljala je i povraćala.

Smještena je u bolnicu Michigan Medicine čiji je pulmolog Philip Choi istakao da joj je dijagnosticiran i ishemični kolitis. Ljekari su joj morali izvaditi debelo crijevo jer joj se zdravstveno stanje znatno pogoršalo. Zbog toga sumnjaju da postoji povezanost između zdravstvenih poteškoća koje je imala Deanna.

Njen suprug je napomenuo da je na respiratoru bila priključena dva i po mjeseca i da je porodica strepila. Imala je višestruke infekcije, a dijagnosticirana joj i sepsa nakon što su joj otkazali bubrezi. Porodica je nije mogla posjećivati zbog restriktivnih zabrana.

“Mislio sam da će umrijeti”, kazao je i naveo da je to bilo traumatično iskustvo.

Dva testiranja do juna su pokazala da je Deanna negativna na koronavirus te je izmještena sa intenzivne njege. U septembru je počela njena stacionarna rehabilitacija. Nakon 196 dana liječenja otpuštena je iz bolnice jer su ljekari procijenili da može ići kući. Zdravstvene probleme i danas osjeti, a jedan od njih je teže kretanje.

Poručila je da koronavirus može biti smrtonosan i savjetovala je da se ljudi pridržavaju mjera protiv virusa – nose maske, redovno peru ruke i održavaju fizičku distancu, objavio je NBC News.

Reklama