SARAJEVO: Otvoren 31. Međunarodni sajam knjiga

U Centru Skenderija večeras je zvanično otvoren 31. Međunarodni sajam knjiga. Za posjetioce Sajam će biti otvoren do 22. aprila, a glavni organizatori ovog događaja su KJP Centar Skenderija i TKD Šahinpašić iz Sarajeva.

Kao i svake prethodne godine, svi ljubitelji lijepe pisane riječi, ali i druge literature imat će priliku da po znatno nižim cijenama nabave knjige, priručnike i stručne brošure. Također, prvi dan ovogodišnjeg sajma, koji okuplja preko 100 izdavača i čiji je slogan ove godine "Daruj knjigu", već je privukao brojne knjigoljupce koji su kupili neke od aktuelnih naslova.

No, iako je najavljivano njihovo učešće, Zajednica izdavača/nakladnika u BiH saopćila je kako ipak neće izlagati na ovom sajmu zbog toga što ne žele učestvovati, kako navode, na manifestaciji bez koncepta i vizije i s uvredljivim odnosom prema bh. izdavačima i autorima.

Počasni gost 31. Međunarodnog sajma knjiga je Zajednica izdavača Hrvatske gospodarske komore, koja okuplja najeminentnije izdavačke kuće iz Hrvatske, a također su za ovu godinu pripremljene i brojne promocije.

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. aprila svake godine, Međunarodni centar za mir i KJP Centar Skenderija organizirat će poseban program "Knjiga za ružu" na platou Skenderija od 11 do 17 sati.

Tradicionalno, nagrade na ovogodišnjem sajmu bit će uručene za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje te za nauku.

Ulaz na 31. Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu je slobodan.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.