SARAJEVO: Otvorena izložba “Razglednice Pariza”

Francuski institut u Bosni Hercegovini večeras je u prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha upriličio izložbu slika “Razglednice Pariza” autorica Mirsade Kadribašić i Katarine Matić-Žilić.

Izloženo je 20 radova, koji su nastali inspiracijom autorica putovanjem u Pariz. One su kroz slike izrazile svoju fascinaciju jednim od najljepših gradova na svijetu.

Izložbu je otvorio ambasador Francuske u Bosni Hercegovini Guillome Rousson, koji je kazao da je izložba u potpunosti posvećena Parizu “o kojem sanja cijela generacija mladih umjetnika iz cijelog svijeta”.

– ‘Razglednice Pariza’ predstavljaju scene i likove iz svakodnevnog života, sa velikim bogatstvom boja i sadržaja. Deset akvarela Mirsade Kadribašić su priča današnjice, priča o vezama, o odnosima i načinu komunikacije. Katarina Matić-Žilić u svojim radovima služi se različitim tehnikama – olovka, ugalj, tuš, pasteli, akvareli, akril…, kako bi pronašla izraz za svaki prizor koji vidi i koji ju je očarao. Tema njenih radova posebno se fokusira na arhitekturu francuskih gradova, naročito Pariza – kazao je Rousson.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra, a nakon Sarajeva bit će predstavljena u drugim bh. gradovima – Mostaru, Banjoj Luci, Doboju i Maglaju.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.