SARAJEVO: Potvrđena optužnica zbog namještanja ispita na fakultetu

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Irfana Šuške, Hamde Alića, Dike Šarić, Aide Bičakčić, Hasana Bičakčića, Kerima Bičakčića i Valide Hubić zbog krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i davanje dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Prema navodima iz optužnice, Irfan Šuško se tereti da je u junu i julu 2017. godine, kao profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, uz posredovanje optuženog Hamde Alića, zahtijevao i uzeo novac u iznosu od oko 1.500 maraka za polaganje ispita iz predmeta Histologija i embriologija životinja i čovjeka. Navedeni novac su optuženi dijelili između sebe.

Istovremeno, Irfan Šuškić, Valida Hubić, inače tehnička sekretarica na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, i Dika Šarić optuženi su da su pomagali Hasanu Bičakčiću, studentu Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, da nezakonito, tačnije bez učenja, položi anatomiju. Zauzvrat su im roditelji Bičakčića obećali novac u iznosu od nekoliko hiljada maraka.

Inače, nakon potvrđivanja optužnice odlukom Općinskog suda u Sarajevu optuženi Irfan Šuško pušten je iz pritvora i izrečena mu je zabrana kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima i optuženima, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.