Sarajlije na mirnom skupu pružile podršku narodu Ukrajine: Nadamo se da nećete patiti dugo kao mi

U Sarajevu je održan mirni skup podrške narodu Ukrajine pod nazivom "Stojimo uz Ukrajinu". Kako su kazali organizatori, ovaj skup je doprinos grada Sarajeva, njegovog civilnog društva i građana kao podrška narodu Ukrajine i svim nedužnim žrtvama patnje, mržnje i terora.

0

Građani su držali transparente “Sarajevo voli Kijev”, “Sarajevo je Ukrajina” i “Zaustavite Putina”.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako Sarajlije najbolje znaju i mogu osjetiti kroz šta prolazi narod Ukrajine.

“Mi smo prošli agresiju, preživjeli opsadu. Želimo pokazati solidarnost. Grad Sarajevo je iz rezerve budžeta izdvojio 20.000 KM i taj iznos će biti uplaćen Crvenom krstu Ukrajine. Nadamo se da ukrajinski narod neće patiti onoliko dugo koliko su patile Sarajlije i Bosanci i Hercegovci”, kazala je Karić.

Serhii Miniailovi, otpravnik poslova  Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini, kazao je kako mu je već 45 dana koliko traju borbe, teško pronaći riječi kojima bi opisao kako se osjeća i zamolio sve da odaju počast svim žrtvama Ukrajine.

“Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom – čini mi se da su ove i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije previše banalne i zastarjele, nakon onoga što vidim na fotografijama i snimcima iz ukrajinskih gradova.  Već milion Ukrajinaca su prestali da se čude akcijama moskovskih horda koji su nasrnuli na Ukrajinu s ciljem da ubijaju, pljačkaju, siluju i uništavaju za sva živa bića.  Međutim, uz duboku zahvalnost stranim liderima i državama koje nam pomažu da odbranimo pravo na život i nezavisnost države, zanima me kako je moguće biti gluh, slijep, neutralan, ravnodušan prema ljudskoj patnji i tuzi miliona ljudi.  Uvjeren sam da prema tuzi niko ne može neutralan i ravnodušan. Za sve dolazi vrijeme osvete i plaćanja računa. Nakon naše pobjede i sloma moskovske fašističke države, politolozi i filozofi će dugo vremena analizirati izvore ove apologije zla koja ima svoje pristalice ne samo u Moskvi već i negdje u Evropi.  Zahvaljujem se što niste ravnodušni, što pronalazite način da pokažete da vam nije svejedno”, rekao je.

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja rekla je kako je ova sedmica simbolično izabrana jer se obilježava i godišnjica opsade Sarajeva.

“Htjeli smo poslati poruku da Sarajevo nije zaboravilo Ukrajinu i da Sarajevo i BiH najbolje znaju šta znači agresija, rat i teror. Jučer smo svjedočili stravičnom zločinu nad civilima na željezničkoj stanici u Ukrajini i to nas podsjeća na Markale i ulicu Vase Miskina. Sarajevo jednostavno stoji uz demokratsku i evropsku perspektivu i odupire se agresiji”, rekla je.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić kazao je da u Ukrajini ginu civili, razaraju se naseljena mjesta, milioni ostaju bez domova, a sve se događa pred očima javnosti.

“Napadnuta je evropska i suverena država Ukrajina. Biti na strani Ukrajine je moralna obaveza prema pravdi i istini. To znači slijediti hrabrost i čovječnost svih naših predaka koji su tridesetih bili na strani Republikanaca u Španiji, te svih naših predaka koji su četrdesetih i devedesetih branili BiH”, ističe Mustafić.

Kako kaže, ruski narativ o borbi protiv nacista u Ukrajini identičan je srpskom narativu devedesetih o borbi protiv islamskog fundamentalizma.

“Naš današnji skup je dokaz Ukrajincima da nisu sami, da se oni bore za sve nas. Mi u BiH nismo pobijedili fašizam. Na ulicama BiH, ali i susjednih država oslikani su morali Putinu i Mladiću. To čine oni koji navijaju za krv i nasilje”, kaže Mustafić.

Njegova poruka kako ne podnosi političku neutralnost, koja ustvari znači podržavanje, izazvala je veliki aplauz prisutnih.

Reklama