Saudijska Arabija: Istukli žene jer su štrajkovale glađu

Internetom kruže uznemirujuće snimke iz Saudijske Arabije na kojima muškarci brutalno tuku mlade žene. One su, radi loših uvjeta u tamošnjem sirotištu, štrajkale glađu, kada su ih napali zaštitari, a potom i muškarci u civilu, navodi Vice.

0

One su, radi loših uslova u tamošnjem sirotištu, štrajkale glađu, kada su ih napali zaštitari, a potom i muškarci u civilu, navodi Vice.

Snimke su objavile grupe za zaštitu ljudskih prava, a na njima je vidljivo da zaštitar stavlja lisice mladoj ženi, dok drugu ostali muškarci vuku za kosu i povlače za ruke, piše 24sata.hr.

S obzirom na pažnju koju je video privukao, Vlada Saudijske Arabije naredila je istragu, a vladar regije, gdje se incident dogodio,Turki bin Talal, naredio je da se u istragu uključe sve strane. Iako je vladar ovog naftnog kraljevstva, Mohammed bin Salman, najavio uvođenje promjena, u državi i dalje vladaju strogi šerijatski zakoni.

On je tokom kampanje 2018. godine dozvolio ženama da voze, što je bilo izuzetno progresivno za tu državu, ali s obzirom na sadržaj snimki pogledanih nekoliko miliona puta, položaj žena ondje nije bitno promijenjen.

Upozoravamo da je video uznemirujući!

Reklama