Saudijska tinejdžerka koja je pobjegla od porodice stigla u Kanadu

Osamnaestogodišnja Saudijka, koja je pobjegla od obitelji strahujući za svoj život, doputovala je u subotu u Toronto nakon što joj je Kanada odobrila azil.

Rahaf Mohamed al-Qunun privukla je međunarodnu pažnju ove sedmice nakon što se zatvorila u hotelsku sobu na bangkoškom aerodromu kako je ne bi vratili obitelji. Ona se odbila sastati sa svojim ocem i bratom koji su doputovali na Tajland kako bi je pokušali vratiti u Saudijsku Arabiju.

Djevojka je pobjegla u Bangkok prošlog vikenda. Tamo je zatražila azil i prvobitno joj je bio zabranjen ulazak u zemlju.

Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je pobjegla te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

a

Unutar nekoliko sati kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je širom svijeta. To je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku po kojoj se djevojka avionom morala vratiti kući, te joj je dopušteno da uđe u Tajland.

U utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a, a u petak je dobila azil u Kanadi. Istoga dana otputovala je letom Korean Aira iz Bangkoka za Seul, gdje je presjela na let za Toronto.

Njezin je slučaj ponovno skrenuo pažnju svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.