Spas od raka: Naučnici otkrili 'kod za samouništenje' u stanicama

Istraživači na Univerzitetu Northwestern u SAD-u otkrili su da se naše stanice mogu same uništiti, odnosno da imaju svojevrstan 'kod za samouništenje' koji se samo treba aktivirati.

Vjeruju da je nastao u davna vremena, prije 800 miliona godina, kako bi ljudsku vrstu štitio od bolesti. Tada je ugrađen u ribonukleinsku kiselinu (RNK).

Trenutno, kada te stanice osjete da mutiraju u rak, aktiviraju 'kod za samouništenje', ali često su nemoćne kod agresivnih vrsta tumora. U tom slučaju ih se umjetno potiče na to pomoću lijekova, ali to ima određene nuspojave.

Naučnici istražuju kako upravljati njima u budućnosti i usmjeriti ih u većem broju na uništavanje opakih bolesti. Kažu da je taj kod prisutan u svim stanicama pa tako i u onima koje su maligne.

Uspiju li u tome, to bi moglo značiti kraj iscrpljujućih hemoterapija kojima ih se sada uništava, a imaju neugodne nuspojave.

“Sada znamo da u stanicama postoji kod za samouništenje i mogli bi ga pokrenuti i tako izbjeći hemoterapije ili intervenciju u genomima. Mogli bismo koristiti tu malu RNK, pustiti je u stanice tumora pa pritisnuti dugme za samouništenje”, objasnio je Marcus E. Peter, stručnjak za metabolizam karcinoma i glavni autor studije koji ima viziju doći do toga da taj kod mogu kontrolirati, odnosno aktivirati ga po potrebi.

Kada bi ih mogli sintetički duplicirati, lako bi mogli postati puno snažniji. Cilj nam nije bio otkriti novu hemijsku tvar, već slijediti prirodu i upotrebljavati ono što je stvorila. Na temelju ovog istraživanja mogli bismo napraviti umjetnu mikro RNK, ali puno snažniju u uništavanju karcinoma od one koju je priroda stvorila”, kaže ovaj stručnjak.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.