SREBRENICA: Mladi iz Srbije, BiH i Hrvatske pogledali film “Quo vadis, Aida?”

Projekcijom za mlade iz Srbije, BiH i Hrvatske službeno je otvoren cjelodnevni program bosanskohercegovačke premijere filma “Quo vadis, Aida?” u Memorijalnom centru Srebrenica. Program su otvorili rediteljica Jasmila Žbanić i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

0

Žbanić je izrazila nadu da će film biti prilika za razgovor za mlade u cijeloj regiji.

Nakon prve projekcije filma,održan je razgovor s rediteljicom Jasmilom Žbanić i svjedokinjama događaja u UN-bazi u Potočarima u julu 1995. godine Almasom Salihović i Eminom Sinanović.

“Prije svega, želim da izrazim zahvalnost produkcijskoj kući ‘Deblokada’ i rediteljici Jasmili Žbanić što su prepoznali instituciju Memorijalnog centra Srebrenica kao partnera sa kojim je realizacija jednog ovako velikog poduhvata moguća”, kazao je Suljagić.

Istakao je da su okupili mlade ljude iz cijele regije, koji žele da saznaju više o genocidu u Srebrenici, da podijele iskustva i daju svoj doprinos procesu suočavanja sa prošlošću, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

“Izuzetno je važno što su tu ljudi iz Srbije i Hrvatske, što smo učinili da Memorijalni centar bude mjesto sjećanja i mjesto okupljanja”, poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Reklama