ŠTA KAŽU IZ SDA TK O ISTUPIMA RAMIĆA: Ko pregovara o novoj koaliciji?

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamu
- Advertisement -

Danima se putem web portala priča o novoj koaliciji Stranke demokratske akcije i Pokreta demokratske akcije u Tuzlanskom kantonu. Povod je sastanak ministra Edina Ramića, premijera TK Denijala Tulumovića sa predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem.

Da se na tome sastanku govorilo o mogućnosti koaliranja ove dvije stranke potvrdio je i sam ministar Ramić za Klix. Međutim, oštar demanti na istupe jedne grupe SDA dolazi iz KO SDA, a koji potpisuje predsjednik Fahrudin Skopljak.

“Ovim putem šaljem jasnu poruku dok sam ja predsjednik KO SDA TK ključne odluke, analize i planovi za budući rad će se donositi na sjednicama organa KO SDA TK, a ne po kafanama i preko medija iako bi to neko volio. Ja sam od srijede pozitivan na Covid 19 i borim se sa ovom opakom bolešću i ako Bog da kad se oporavim iskazat ćemo posebnu zahvalu našim vjernim članovima a i dati jasan odgovor onima koji pokušavaju vanistitucionalno narušiti ugled i rezultat KO SDA TK.”

Predsjednik KO SDA TK osvrnuo se i na prozivke novog načelnika Banovića Bege Gutića koji je kazao kako mu upravo Skopljak nije ni čestitao pobjedu.

“Imam potrebu zbog vas da odgovorim na neosnovane prozivke koje su upućene prema meni i Kantonalnom odboru od strane pojedinaca iz strukture KO SDA TK.

KO SDA TK je ostvario, zahvaljujući vašoj podršci, iznimno dobar izborni rezultat. Građani su dali povjerenje za 4 načelničke pozicije, za petu u Kalasiji čekamo zvanične rezultate i vjerujem da ćemo istu izborit nakon što se izbroje glasovi dijaspore.

Osvojili smo po preliminarnim rezultatima 97 vijećničkih pozicija dok je drugoplasirana stranka osvojila 55. Ukupno smo osvojili 51.000 glasova što je za 2.000 više u odnosu na opće izbore 2018. godine, dok je drugoplasirani KO osvojio 28.000 glasova. Rezultati idu u prilog činjenici da smo ubjedljivo prva stranka na podrucju TK, i da smo najjači kantonalni odbor SDA u BiH i hvala vam na tome.

Naglašavam, još u izbornoj noći sam u direktnom javljanju u programu RTVTK čestitao svim izabranim načelnicima, a dan poslije u ponedjeljak sam uputio pisanu čestitku svim načelnicima iz SDA koji su osvojili mandat i zaželio im uspješan rad.

Žalosti me činjenica da se pokušava devalvirati uspjeh i rezultat najjače stranke na TK i najjačeg KO SDA u državi.”

Iz istupa čelnika SDA i onih u čijim općinama je vladala Kukićeva ruka vidi se doza nerazumjevanja. Jasno je da oni koji su se borili protiv privatizacije koju je svojevremeno provodio osuđenik Mirsad Kukić, ne žele nikakvu saradnju sa njegovom PDA, dok centrala Stranke demokratske akcije šuti, ministar za pitanja raseljenih i izbjeglih lica u FBiH Edin Ramić održava sastanke držeći konekcije sa izbačenim bivšim članovima SDA.

Podsjećanja radi, Pokret demokratske akcije je nastao kako reče tada federalna zastupnica Elzina Pirić: “Iz velike nužde.” Kukić i njegov tim povezivani su sa nepotizmom, koruptivnim radnjama i kako su to građani često govorili privatizacijom državnih institucija u koje ste se mogli zaposliti isključivo kao član PDA. Upravo pred Općinskim sudom u Sarajevu Kukić je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem u “Elektrodistribuciji”. Radi se o predmetu “Bosna”.

Nezvanično, protiv ove saradnje je i potpredsjednik SDA BiH Safet Softić, upravo kadar iz Banovića koga je Kukić proglasio nepoželjnim u rodnom mjestu.

- Advertisement -

Zadnje vijesti

- Advertisement -

Slično

- Advertisement -