Stižu fotografije i snimke razornog potresa na Kritu: Ima mrtvih, ali i zarobljenih u ruševinama

Jutros u 8.17 sati snažan potres od 6 stepeni po Richteru pogodio je jug Grčke, čiji je epicentar bio 20 kilometara od Herakliona na najvećem grčkom otoku Kritu, na dubini od oko dva kilometra.

0

Nakon tog potresa, u idućih dvadesetak minuta uslijedila su dva slabija: drugi magnitude 3,7 po Richteru, a treći 4,6. Odmah potom izdano je i upozorenje na mogući cunami.

Najbliže naselje epicentru je Ano Arhanes, koje ima 3900 stanovnika. Od epicentra potresa udaljeno je samo deset kilometara.

Jedna osoba poginula u crkvi u Arkalohoriju, kada je kupola pala na nju, javlja Blic. Spasioci su iz ruševina izvukli još jednog muškarca koji je hitno prevezen u bolnicu.

Tragedija se dogodila u crkvi Svetog Ilije za vrijeme izvođenja radova. Mediji javljaju da su u potresu ozlijeđene najmanje još dvije osobe.

Dvije osobe su ostale zarobljene u oštećenim zgradama. Gradonačelnik naselja Arkalohori rekao je da su dvije crkve i drugi objekti oštećeni te da su dvije osobe blokirane, jedna u crkvi kada se urušila kupola, a druga u svojoj kući.

Reklama