Što ako kataklizmički asteroid krene na Zemlju? Upravo se testira naša jedina odbrana

Svemirska letjelica NASA-e namjerno će se zabiti u maleni asteroid u sklopu provjere planetarne obrane koja bi jednog dana mogla spasiti Zemlju.

0

Iako asteroid Dimorphos ne predstavlja prijetnju Zemlji, cilj ovog pokusa je pokazati da se opasna nebeska tijela mogu preusmjeriti ako se u njih namjerno zabije svemirska letjelica.

Očekuje se da će se svemirska letjelica, poznata kao Double Asteroid Redirect Test (DART), zabiti u asteroid promjera 179 metara 27. septembra.

Dimorphos je dio binarnog asteroidnog sistema i kruži oko Didymosa, za što mu je potrebno 11 sati i 56 minuta.

Astronomi se nadaju da će DART skrati planetarnu putanju za 10 minuta.

NASA ističe da asteroid nije prijetnja Zemlji, ali da je ovo prilika da se testira skretanja asteroida – tehnike kinetičkog udara – i provjeri da li je to izvediv način zaštite našeg planeta ukoliko bi se u budućnosti otkrio asteroid koji bi se mogao sudariti sa Zemljom.

U orbiti blizu Zemlje se trenutno nalazi oko 27.000 asteroida.

DART je lansiran u novembru 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji.

U trenutku sudara asteroidi će biti na oko 11 miliona kilometara od Zemlje. Prije nego udari u Dimorphos, DART će povećati brzinu kretanja na 24.140 kilometara na sat.

Sudar će snimati maleni satelit LICIACube talijanske svemirske agencije.

Veličine aktovke i težak samo 14 kilograma, satelit je poletio s DART-om duboko u svemir prije nego se nedavno razdvojio.

Europska svemirska agencija (ESA) smatra da je ova misija od historijskog značaja jer će Dimorphos biti prvi objekt u Sunčevom sistemu kojem je čovjek promijenio njegovu orbitu na mjerljiv način.

ESA će 2024. lansirati svoju letjelicu Hera koja će se uputiti na dvogodišnje putovanje u taj asteroidni sistem kako bi prikupila informacije o posljedicama sudara.

Reklama