SUD OPTUŽENE OSLOBODIO KRIVICE: Muriz Memić poručuje da će sam dokazati ko je ubio njegovog sina

Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Ramić, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te recepcioner hotela Crystal Muamer Ožegović oslobođeni su optužbe da su kao organizirana kriminalna grupa prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića, koji je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život usljed kojih je preminuo.

0

Predsjedavajući Vijeća sudija Branko Perić istakao je da tužioci nisu dokazali navode optužnice:„Činilo se da se tužioci teško snalaze u svom predmetu i da su postajali žrtve olakog optuživanja“.

Navodi da je ovo prvi ovakav slučaj u praksi da imamo „istragu o istrazi“, napominjući da ona još nije okončana, te da su se prvi put suočili sa situacijom da je oštećena osoba istovremeno i optužena za pomaganje počiniocu krivičnog djela.

„Imamo dva policijska službenika a da ne znamo kome oni pomažu i iz kojih motiva“, kazao je Perić.

U obrazloženju presude stoji da sud smatra da dokazi koje su tužioci izveli tokom sudskog procesa nisu na čvrstim temeljima:„Oni se nisu izjašnjavali o radnji krivičnog djela koja se optuženima stavljaju na teret. Nije jasno zašto su se izvodili neki dokazi jer nisu bili u vezi s onim  što se optuženima stavlja na teret“.

Perić se u obrazloženju presude osvrnuo i pojedinačno na svakog optuženog i krivična djela koja im se stavljaju na teret, naglasivši da „nismo saznali kada je organizovana grupa osnovana“. Sudija Perić smatra da je sasvim normalno što je Zijad Mutap, kao otac povrijeđene kćerke, komunicirao sa policajcima i dostavljao im informacije, navodeći da nema dokaza da je nekoga navodio na pogrešan trag.

Muriz i Arijana Memić nakon presude                                                        

Iz dokaza koji se odnose na Alisu Ramić, tvrdi Perić, proizilazi da je policajcima još na licu mjesta rekla da ih je udarilo vozilo i da je to uradila prije dolaska njenog oca Zijada.

„Postavlja se pitanje zna li nešto više od onoga što je rekla policajcima, ali o tome nismo ništa čuli. I tužitelji su krenuli od pretpostavke, ali pretpostavka nije dokaz“, kazao je Perić, dodavši da njeni iskazi jesu oskudni, ali da sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da se ona mogla sjećati svih detalja događaja.

Sud smatra da nema ni dokaza da je Dupovac namjerno namjerno skrivao dokaze, navodeći da je sve radnje koje je poduzimao radio kao ovlašteni službenik.

„Nema dokaza ni da je Josip Barić namjerno nakon razgovora sa Alisom u zapisnik unosio pogrešne informacije i i nije jasno zašto bi to uradio“, kazao je Perić, te dodao da nema ni dokaza da je Ožegović namjerno izbrisao videosnimak što mu se optužnicom stavljalo na teret.

Nakon što je pročitao presudu, sudija Perić se obratio Murizu Memiću govoreći da razumije da njemu kao ocu sve ovo nije lako i da ne gubi nadu. U tom momentu Arijana Memić je napuštajući sudnicu Periću rekla da je „nepravedan“ i da će biti pravde za Dženana.

Nakon izricanja presude Muriz Memić je ispred Suda poručio da će dokazati ko je ubio Dženana, dok je advokat Ifet Feraget rekao da se sa sudijom Perićem jedino slaže u tome da ovakav slučaj nikada nismo imali u pravosuđu.

“Moram sačuvati dostojanstvo bez obzira na razočarenje”, rekao je advokat porodice Memić Ifet Feraget nakon oslobađajuće presude u slučaju Mutap i drugi, ujedno podsjećajući na niz neodgovorenih pitanja.

„Što se tiče komentara sudije Perića, malo je kazati da sam razočaran. Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju, da je Dženan ubijen. Ne želim da kažem da svi optuženi bezuvjetno moraju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari sudije Perića. Da se Alisa sjetila šta se desilo mi bismo znali ko je ubica. Da nam je ostale podatke iznijela kako treba, došli bismo do ubice“, kazao je Feraget.

Tužilaštvo BiH privodi kraju istragu protiv nekoliko osoba zbog ubistva Dženana Memića, kao i drugih povezanih krivičnih djela.

Istraga je pokrenuta protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva KS i sad već suspendovane sutkinje Suda BiH Dalide Burzić,  bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, policajaca MUP-a KS Sakiba Kreme i Nurije Mehića, vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića i više nepoznatih osoba. 

(žurnal.info) 

Reklama