Sudar je bio uspješan: NASA-ina letjelica pogodila asteroid u pokušaju da mu promijeni putanju

NASA je provela testiranje u okviru misije DART prilikom čega je njihova svemirska letjelica namjerno udarila u asteroid kako bi naučnici ispitali mogućnost sprečavanja ovih nebeskih tijela da unište ili udare u Zemlju.

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Tim je pokrenuo akciju preusmjeravanja asteroida prije 10 mjeseci u Merilendu, a ciljani asteroid Dimophos nije bio opasnost po našu planetu.

Sudar je realizovan kako bi naučnici pokušali odrediti način na koji je ova čvrsta tijela moguće u budućnosti skrenuti u slučaju da budu prijetnja po Zemlju. Letjelica je udarila 17 metara od centra asteroida kako bi mu promijenila orbitu. Međutim uspješnost misije skretanja asteroida, naučnicima će biti poznata tek kroz dva mjeseca istraživanja.

Do demonstracije udara je došlo relativno blizu Zemlje, na udaljenosti od 11 miliona kilometara. Direktorica NASA-inog Odjela za planetarnu nauku Lori Glaze istaknula je koliko je misija nevjerovatna s obzirom na to da nikada ranije nisu uspjeli ništa slično.

“Ulazimo u novu eru čovječanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od nečega poput opasnog udara asteroida”, rekla je.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img